A MEKH a márciusi földgázpiaci elemzésében azt írta, hogy a hónap elején a másnapi árak 120 euró megawattóránkénti (MWh) árról 217 eurós egységárig emelkedtek, ám amikor kiderült, hogy az oroszok elleni uniós gazdasági szankciók egyelőre nem érintik az energiahordozókat, az árak a MWh-kénti 100–130 eurós szinten konszolidálódtak.

Eközben a földgáztermékek árát befolyásoló tényezők is változtak: euróra számoltan a szén 25,99 százalékkal,  az olaj 10,16 százalékkal drágult, miközben széndioxid-kvóta ára 6,48 százalékkal lett olcsóbb.

A piaci szereplők várakozásai szerint az európai gázpiacokon a források tartósabb szűkülése prognosztizálható, így a hosszabb távra vonatkozó árvárakozások is jelentősen emelkedtek: a 2023-as éves termék ára 90 eurós megawattórás szintig kúszott fel.

Több orosz gáz

A megelőző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgázforrások mennyisége, bár az továbbra is elmaradt a tavaly márciusban szállított mennyiségtől. Februárhoz képes az Ukrajnán keresztüli tranzit 55 százalékkal, a Yamal-vezetéken pedig 57 százalékkal ugrott meg.

Ezzel együtt is: folytatódott a tavalyi év közepe óta tartó forrás-átrendeződés, melynek lényege, hogy az orosz import helyét az LNG, illetve a norvég, valamint azerbajdzsáni gázforrások vettek át.