A hivatal szerdai bejelentésében úgy fogalmaz, hogy "Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság a vizsgálat idejére felfüggesztette a progresszívan sávos felügyeleti díj alkalmazását, ezért a Nébih felhívja azon ügyfelei figyelmét, akik a vonatkozó díjkategóriába eső (napi fogyasztási cikkek értékesítéséből származó árbevétel alapján megállapított) felügyeleti díj kötelezettséggel rendelkeznek, hogy ezen összeg vonatkozásában további tájékoztatásig a befizetési kötelezettségük szünetel."

Korábban ugyanis Brüsszel vizsgálatot indított a különadó miatt tiltott állami támogatás és diszkriminatív adózás gyanújával. A sávosan megoldás miatt adó a nemzetközi áruházláncoknak súlyos, milliárdos összeget kellett volna leszurkolniuk, így az összességében 30 milliárd forintra tehető adóbevételből több mint 10 milliárd esett volna a Tescóra - írta a lap.

Bár Brüsszel határozatában arra szólította fel a kormányt, hogy a bizottság vizsgálatáig ne alkalmazza az adótételt, a magyar kormány megtehette volna, hogy elhúzza az ezzel kapcsolatos döntéshozatalt, így a cégeknek július végéig meg kellene fizetniük a Nébihnek a különadót. Igaz, ezt utólag vissazkapták volna, ha Brüsszel diszkriminatívnak találja a különadót.

Egyelőre nem tudni, hogy a multinacionális cigarettás cégeknek ki kell-e fizeti a Brüsszel által szintén vizsgálat alá vont és felfüggesztett, "egészségügyi hozzájárulásnak" keresztelt különadót, melynek javát, több mint hatmilliárd forintot a kormány által aktuálisan ellenségnek kikiáltott Philip Morrisnak kellene állnia. Itt is az első határidő július 31- írta a Népszabadság.