Boros Péterné, a munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a lappal közölte, megtartják a hétfőre hirdetett köztisztviselői, közalkalmazotti sztrájkot a munkavállalók, az önkormányzatoknál reggel 8 és 10 óra között szünetel az ügyintézés, kivéve a sürgős eseteket, de a munkavállalók bemennek a munkahelyükre.

Boros Péterné emellett elmondta: csütörtökön ülést tartott a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács az érintettek bérrendezésével kapcsolatos kérdésekben, de előrelépés nem történt. Az egyeztetések várhatóan két hét múlva folytatódnak.

A sztrájkban a Magyar Államkincstár dolgozói, valamint a vízügy munkavállalói nem vesznek részt, mivel ők már kaptak ígéretet a fizetések rendezésére - tette hozzá.

A MI úgy tudja, a közalkalmazottak, köztisztviselők béremeléséről előreláthatólag csak őszre várható döntés, a bérrendezés pedig azokat az első­sorban önkormányzati munkavállalókat érintené, akik kimaradtak a közigazgatási átszervezésekből, így nincs életpályamodelljük.

A lap kérdésére Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoknál foglalkoztatottak, vagy a belügyi közalkalmazottak esetében a régi, mára elavult, felülvizsgálandó bértáblát alkalmazzák, sokan a garantált bérminimumért dolgoznak, így az esetleges emelésnek szükségszerűen be kell következnie.

A lap idézi Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy az önkormányzatoknak kellene rendezniük dolgozóik bérét. Lázár ezzel kapcsolatban megjegyezte: tavaly hat és fél milliárd forintot fizettek ki a települések különböző jogcímeken jutalmakra, amiből béreket is emelhetnének. A miniszter későbbre ígért döntést a dolgozók bérrendezésének mikéntjéről.