A kormány gazdaságpolitikájának alapja a költségvetési egyensúly helyreállítása melletti szilárd elkötelezettség, melyet következetesen érvényesíteni kíván - olvasható az NGM által lapunkhoz eljuttatott közleményben. A kormány célkitűzése, hogy az államháztartás hiánya tartósan a GDP 3 százaléka alatt maradjon és évről-évre folyamatosan csökkenjen; mindezt strukturális intézkedésekkel kívánja elérni - fogalmaznak.

Bár a közlemény szövege szó szerint nem említi, az vélhetően mégis az Európai Bizottság szerdai döntésére reagál, amellyel azt javasolja, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási forrást 2013-tól, mert az ország nem teljesítette az ellene 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárás keretében korábban megfogalmazott elvárásokat.

A Széll Kálmán Terv alapján készült konvergenciaprogram, valamint a 2011. december hónapban elfogadott 2012. évi költségvetési törvény az államháztartás uniós módszertan szerinti 2012. évi hiánycélját a GDP 2,5 százalékában határozta meg - ezt a hiánycélt a kormány minden körülmények között biztosítani kívánja - közölték.

A nemzetgazdasági tárca szerint tekintettel arra, hogy a nemzetközi pénzügyi válság korábban prognosztizált időszakának elhúzódására lehet számítani, a kormánynak minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a válság következményeit előrelátó módon kezelje és a kitűzött államháztartási hiányt ne lépje túl. Az NGM álláspontja szerint a kormány által elfogadott 1036/2012. (II. 21.) korm. határozattal - , mely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedéseket tartalmazza - a kabinet a 2012. évi költségvetés végrehajtását erősíti meg - vagyis nem kiigazítást hajt végre, annak elfogadott irányán nem változtat.

A határozatban szereplő, a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél elrendelt beszerzési tilalom és ennek feloldására vonatkozó engedélyezési eljárás nem új intézkedés, ezt a tavaly elfogadott 1316/2011 (IX. 19.) számú kormányhatározat mind tartalmát, mind eljárását tekintve azonos módon írta elő - közölték.