A marokkói energia-, bánya- és környezetvédelmi minisztérium jelentette be, hogy a megállapodást a magyar Innovációs és Technológiai Minisztériummal írták alá. Az egyetértési nyilatkozat: "célja, hogy elősegítse a hosszú távú együttműködés kialakítását a nukleáris tudomány és technológia alkalmazása, az oktatás és a képzés terén Marokkó és Magyarország között".

"A két fél szorosan együtt fog működni a képzési és oktatási programok kidolgozásában, különösen az alap- és alkalmazott kutatás, a nukleáris tudomány és technológia, valamint az atomenergia békés célú felhasználásának jogi kereteinek fejlesztése terén" - tette hozzá a nyilatkozat. A megállapodás emellett rögzíti, hogy segítik a kereskedelmi együttműködést a két ország áru- és szolgáltatási beszállítói között, valamint a marokkói és magyar egyetemek közötti diák-, egyetemi oktatói és doktorandusz csereprogramok fejlesztésében - számol be a helyi hírportál.

A TRIGA Mark 2 reaktor Marokkó egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, amely hozzájárul a nukleáris orvostudományhoz, az ipari alkalmazásokhoz és a radioaktív hulladékkezeléshez kapcsolódó kutatási és képzési tevékenységekhez. Marokkó képzési központtá vált a kutatóreaktorok hatósági felügyelete terén is Észak-Afrikában és más régiókban.