Európában az energiaválság kezelhető mederben maradhat, ami Magyarország szempontjából is jó hír: az exportpiacaink a vártnál kevésbé lassulnak, és az energiaárak is a legtöbb cégnél mérséklődtek. Az unióval ellentétben viszont Magyarország nem tudta elkerülni a technikai recessziót, ami a munkanélküliségi ráta növekedésével párosul, így a következő hónapok még nehéznek bizonyulhatnak – írja a Portfolio.

Sokak számára megkönnyebbülést jelent, hogy a holland tőzsdén 50 euró körül alakul a gázár, de számos vállalat magas energiaszinten rekedt a kibontakozó energiaválság hatására, ugyancsak sokaknak pedig szüneteltetniük kellett a tevékenységeiket.

Az energiaválság enyhülésével javultak a gazdasági kilátások:

  • az idén Európa elkerülheti a recessziót, még akkor is, ha lesz némi visszaesés egy-két negyedévben;
  • valamint lassul a kontinensen az infláció;
  • az eurózóna GDP-növekedése a tavalyi 3,3 százalékról idén nullára csökken, és 2024-re éri el a 2 százalékos értéket.

Magyarország kilóg a többi tagállam közül

Vannak olyan tényezők, amelyek hazánkban eltérnek a legtöbb európai országban tapasztaltaktól.

Az elmúlt hónapokban a bérek vásárlóereje csökkent, ami nyomás alatt tartja a belső keresletet, miközben a munkanélküliség növekedésnek indult, ami visszaveti a fogyasztást.

A magyar állam a technikai recesszióból való kilábalást hiába segítené költségvetésből, mert csökkenteni kell a büdzsé hiányát és ez ugyancsak visszahúzza a gazdaságot.

Nem csoda, hogy a 2022. tavaszi foglalkoztatási mutató 3,2-3,3 százalékos munkanélküli ráta mára 4 százalékra emelkedett. Az elmúlt hónapokban pedig több tízezren veszíthették el az állásukat, így a KSH adatai szerint a munkanélküliek száma már 200 ezer főre rúgott.