Ahogyan azt megírtuk, közel 1,1 millió vakcina érkezik Magyarországra ezen a héten, a már itt lévő Sinopharm és Szputnyik V. vakcinák mellé futott be a Pfizer/BioNTech 355 ezres tétele, miközben az AstraZeneca is a hét későbbi részére ígér egy minden eddiginél nagyobb transzportot. Lényegében így a magyarok válogathatnának is a készítmények között - bár egyelőre csak a kínai lehet interneten időpontot foglalni -, mert hogy bár valamivel több mint 8 millió felnőttet és fiatalt kellene beoltani, de lassan elfogynak a regisztráltak.

Mivel a legutolsó ismert adatok szerint 4 millió 500 ezer regisztrált van, viszont közben már 3,7 millió ember kapott legalább egy dózist, hamarosan a két szám utoléri egymást. Az Egyesült Államokban Nyugat-Virginia államban már 100 dollárnyi megtakarítási kötvényt ajánlanak, ha egy 16-35 év közötti beoltatja magát, Magyarországról egyelőre nem hallani hasonló kezdeményezésről. így más megoldás jöhet szóba.

Erről pedig maga Orbán Viktor beszélt pénteki interjújában, ahogy arra a ma7.sk felvidéki portál emlékeztet, akkor ugyanis a miniszterelnök azt mondta:

Nagy mennyiségben érkeznek vakcinák a következő két-három hétben, meg tudjuk duplázni néhány hét alatt az eddig beoltottak számát. Az azt jelenti, dátumot nem merek mondani, de valamikor május közepén előállhat az a helyzet – szerintem elő is áll majd –, hogy a regisztráltak száma és a beoltottak száma elmetszi egymást. Tehát mindenkit beoltottunk, aki regisztrált. Ekkor jönnek a világban élő magyarok, mert vakcinánk meg lesz. Ezért majd indítunk egy akciót arra, hogyha a Magyarországon élő magyarokat beoltottuk, akkor a világ bármely pontjáról lehet jönni annak, aki magyar, és meg fogja kapni a vakcinát.

Ahogy azt felidézik, Szlovákiában a magyar határhoz közeli régióban az elmúlt hónapokban rendre felmerült, hogy a szlovák oltási kampány döcögése miatt a határon túli magyarok előbb kapnak vakcinát az anyaországtól, mint a föléjük telepedett utóállamtól. Bár ez inkább vicc volt, de a magyar oltóanyagmennyiség mellett még valóság is lehet.