A VG-nek nyilatkozó elemzők szerint éves alapon 5,5–6,2 százalékos is lehetett a bruttó hazai termék bővülése az első két negyedévben Magyarországon. Viszont most jön csak a feketeleves, és akár technikai recesszióba csúszhat a magyar gazdaság.

A második negyedévben is lendületben maradhatott a magyar gazdaság, a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményében még nem érződött a háború hatása – mondta a lapnak Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, aki szerint áprilisban és májusban némileg lassulhatott az egyes szektorok kibocsátása az első negyedévhez képest, azonban így is erőteljes maradhatott a GDP-bővülés. Becslései szerint éves bázison 6,2, míg negyedéves alapon 0,6 százalékos lehetett a növekedés mértéke.

Suppan Gergely szerint viszont a kilátások egyáltalán nem biztatók: nem is a kamatemelések, hanem az növekvő energiaárak fojthatják meg a növekedést, emiatt az elemző az év végére már egy technikai recessziót sem zár ki a magyar gazdaságban. A Magyar Bankholding prognózisa szerint az idén 5,7, jövőre 2,7 százalékos lehet még így is a növekedés.

A rezsicsökkentés hiánya lehúzhatja a GDP-t

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint is A következő negyedévekben már beleszaladhatunk egy technikai recesszióba. A szakember szerint egyelőre nem látszik pontosan, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetésével a költségek várható emelkedése mennyivel csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét és húzza vissza növekedést, mindenesetre szerinte már az elmúlt hónapokban fékezhetett a gazdaság.

Míg éves alapon 5,5 százalékos lehetett a bővülés, negyedéves bázison mindössze 0,2, ami jókora lassulás annak fényében, hogy az év elején 2,1 százalékos volt a negyedéves növekedés – véli a szakértő. Németh Dávid azzal számol, hogy eleinte csak stagnálhat, aztán mínuszba fordulhat a kibocsátás. Így 2023-ban egy százaléknál kisebb lehet a GDP-bővülés, sőt ebben az esetben az éves visszaesés sem zárható ki. Egyelőre 1,5 százalékos növekedéssel számol, de továbbra is bőven vannak lefelé mutató kockázatok.