Mivel idén tavasszal a hűvös, esős időjárás több héten át csak néhány napra szakadt meg, csak április utolsó két hetében lódultak csak meg a klímaberendezések eladásai. Az eMAG Magyarországnál általában március végén indul be a klímaberendezések szezonja, azonban a vásárlásokat jelentősen befolyásolja az aktuális időjárás is.

A különálló kültéri és beltéri egységet használó splitklímák egyértelműen a legnépszerűbbek, az eladott készülékek 70 százaléka ezek közül kerül ki, mobilklímát csupán a vásárlók 30 százaléka választ.

Az eladott darabszám alapján a Whirlpool a legnépszerűbb klímamárka az eMAG.hu-n, ezt követi sorrendben a Heinner, a Tesla, a Samsung és a Starlight.

Egy tipikus magyar vásárló bruttó 100-200 ezer forint körül áldoz klímaberendezésre, mostanra az eladott készülékek 70 százaléka wifin keresztüli távvezérlést is támogat. Mivel az például az automatizálást biztosító okosfunkciók gyártónként eltérők lehetnek, érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, hogy az okostelefonra, tabletre letölthető applikáció pontosan milyen szolgáltatásokat támogat.

Csak szakember szerelhet

A 2015. óta hatályos hazai jogszabályok értelmében klímaberendezést csak az ügyfél által a saját adataival kitöltött, és az eMAG-nak visszaküldött telepítési tanúsítvány kitöltése után lehet értékesíteni. E dokumentum kitöltésével az ügyfél vállalja, hogy a megvásárolt klímaberendezést megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberrel fogja felszereltetni. E dokumentum kitöltéséről és elküldéséről idén is sokan megfeledkeznek, és az ügyfélszolgálaton dolgozó kollégák hívják fel a szükségességére a figyelmet.

Idén valamelyest emelkedett az aktív szenes, vagy nanoszűrővel ellátott légtisztítást is kínáló klímák eladása is, az eMAG.hu-n eladott minden második klímaberendezés már rendelkezik ilyen funkcióval.