Rendkívüli bejelentést tett Gulyás Gergely hétfőn a Karmelita Kolostorban, melyet már a múlt hét óta lehetett sejteni, amikor a sajtóban híre ment, hogy beadta lemondását a kormány korábbi erősembere, Palkovics László iparminiszter.

"Strukturális változtatásokról döntött a kormány: önálló energiaügyi minisztérium alakul" - mondta a miniszter. A tárcavezető Lantos Csaba lesz, aki december 1-jén lép hivatalba. Az új tárca célja az energiapolitika egységes irányítása lesz.

Palkovics László ezentúl a felsőoktatásban vagy a járműiparban fog tevékenykedni, a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik. Jogutódja az új Energiaügyi Minisztérium lesz. A TIM feladatait a gazdasági, az építésügyi és beruházási, valamint a kulturális és innovációs tárca veszi át.

A Napi.hu kérdésére Gulyás Gergely elmondta: Lantos Csaba elkötelezett amellett, hogy a szélenergiának nagyobb szerepet kell kapnia Magyarország energiamixében, ami - úgy látja - összhangban van Orbán Viktor és az Európai Unió terveivel, elvárásaival is. Korábban a kormányon belül is konfliktust okozott a szélenergia megítélése.

Egy másik kérdésre válaszolva közölte, hogy Paks II. nem fog az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozni, mert Gulyás szerint nem tartozhat egy területre az MVM-mel. Jelenleg az atomerőmű-bővítés felelőse Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A jelenlegi napenergia-kapacitás több mint kétszeresére van már lekötött bekötési szándék, az európai uniós helyreállítási alap hitel részét Magyarország teljes egészében erre fogja fordítani – mondta Gulyás.

Lantos Csaba életrajza

Lantos Csaba neve nem újdonság, már a múlt héten is előkerült, mint az energiaügyi tárca lehetséges vezetője, amikor Palkovics László lemondásáról pletykálni kezdtek.Az 1962-es születésű közgazdász 1989 és 2000 között a Creditanstalt csoportnál az értékpapír-kereskedelmet irányította és a befektetési alapkezelőt is vezette, 1997-től az egész csoportot irányító befektetési bank (a CA IB Értékpapír Rt.) vezérigazgatója volt, majd 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. Eközben 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.Jelenleg a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, korábban elnöke is volt. Továbbá 2009-től a MET Holding energetikai cég elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.
2021 óta a 4iG Nyrt. igazgatósága által létrehozott új stratégiai tanácsadói grémiumban is részt vesz.