A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila kifejtette, 35 nyertest hirdettek a pályázaton, 25 közülük civil szervezet

A pályázat egyik nyertese a mezőberényi Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete, amelynek ügyvezetője, Nelhübel-Oláh Henriette közölte,

a szervezet csaknem 1,2 milliárd forintból hat ingatlant vásárol meg – hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán –, ahol összesen 40 embernek biztosítanak családias körülmények között lakhatási lehetőséget.

Emellett bővítik meglévő mezőberényi, nappali ellátást biztosító központjukat, és kialakítanak egy új szolgáltatási központot Békéscsabán.

Rámutatott arra, az otthonok egymáshoz és a szolgáltatóházakhoz közel helyezkednek el, hogy ha szükség van segítségnyújtásra, gyorsan elérjék egymást. A házakban 6-8 ellátott lakik majd egy-két fős szobákban, szociális szakemberek folyamatos segítsége mellett.

Újabb rezsitámogatást jelentett be a kormány

A kormány döntött arról, hogy a szociális és gyermekvédelmi közfeladatot ellátó, civil fenntartású intézmények, valamint a családok átmeneti otthonai összességében 5,3 milliárd forint plusz rezsiár-kompenzációt kapnak. Bővebben>>>

Kiket várnak az otthonokba?

Az otthonokba olyan lakó költözhet be, akinek az állapota nem igényel folyamatos ápolást, tud közösségben élni, emellett fizetnie kell a lakhatásért és az élelmezésért.

A projektet ez év végéig le kell zárni, már a múlt év végén megkötötték az ingatlanokra a feltételes adásvételi szerződéseket; négy már a birtokukban van, három esetében várják az eddigi lakó kiköltözését.

Nyáron és ősszel felújítják, átalakítják, akadálymentesítik az ingatlanokat, és valamennyire tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítenek.

Augusztus-novemberre tervezik a berendezések és eszközök megvásárlását; a költözés az év végén, a jövő év elején várható. 40-ből 22 férőhely már betelt.

Korszerűsítés után több új lakót fogadnak

A projekt részeként energetikailag korszerűsítik a meglévő hat ingatlanjukat is, kicserélik a nyílászárókat.

Békéscsabán egy 500 négyzetméteres szolgáltatási központot alakítanak ki, ahol 22 fogyatékos ember számára tudnak majd nappali ellátást, fejlesztő foglalkozást nyújtani, lesznek terápiás szobák és a családtagok számára vendégszobák. Bővítik a nappali ellátás létszámát a mezőberényi székházukban is, és vásárolnak két elektromos kisbuszt.

Egy korábban elnyert uniós pályázati forrás révén a mezőberényi központjuk harmadik emeletén kerámiaüzemet alakítottak ki, ahol több ellátottjuk dolgozik, a munkájáért kapott bérével hozzá tud járulni a lakhatási térítési díjhoz. Abból a támogatásból vásárolták meg korábban hatodik ingatlanjukat, ahol 10 embernek nyújtanak támogatott lakhatást.

A legszegényebbeket karolja fel egy új rendelet

Rendeletmódosítással segít a legszegényebb családokon Pécs: állandó nevelési támogatás bevezetéséről és a lakhatási támogatás bővítéséről döntött a város közgyűlése kedden, hogy segítse a legnehezebb anyagi helyzetű családok megélhetését. Bővebben>>>