Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki éveken át építette azt az imázsát, hogy az EU leginkább oroszbarát vezetői közé tartozik, az ukrán-orosz háború miatt egy a közelgő választások előtt kénytelen volt ezen változtatni – tudósít Magyarországról a Financial Times. Az orosz-magyar politikai és gazdasági kapcsolatokat erősítéséről szóló keleti nyitási politikával mintegy szembe fordulva elítélte a háborúért Moszkvát és némi szolidaritást mutatott Kijevvel.

A Fidesznek identitásproblémát okoz a háború, amivel nem számoltak, és ami a választási kampány utolsó szakaszában súlyos kockázatot jelent nekik – idézi a brit üzleti lap László Róbertet a Political Capital szakértőjét. A közvélemény-kutatások egy része a kormánypárt és az ellenzék versenyének szorosabbá válását mutatja, másik része a kormánypárt előnyének növekedését, miközben a szavazók negyede még nem döntötte el, hova teszi az X-et.

Szórványos példák azt mutatják, hogy a kormánypárt évek óta tartó oroszbarát propagandája ellenére a Fidesz idősebb szavazói sem felejtették el, hogy életük nagy részét szovjet uralom alatt élték le. A brit üzleti lap riportere az ellenzék Putyin-ellenes tüntetésén megszólaltatott egy férfit, aki korábban a közigazgatásban dolgozott. - Korábban Orbánra szavaztam, de a Putyin iránti szeretete mindig idegesített - mondta a férfi. Hozzátette:  éppen itt az ideje véget vetni ennek a viszonynak.

Ne tévedjünk: az oroszok vért szagoltak. Életem nagyját orosz befolyás alatt éltem le, nem akarok visszatérni ehhez 

- mondta a férfi.

Bemérték ezt is

Orbán Viktor egyelőre nem fordított hátat korábbi politikájának, új üzenete az, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az Ukrajnai válságból. Ez jól rezonál a választóknál: az Euronews közvélemény-kutatása szerint kétharmaduk támogatja ezt a hozzáállást. Ugyanakkor a magyar szakértők szerint a választók továbbra is zavarodottak, a kormánypárt a gyors váltással elvesztette a világos irányt ebben az ügyben, ami gyengíti hitelességét.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.