Májusban a várakozásokat is maghaladó szinten, 10,7 százalékkal nőtt az infláció Magyarországon éves összevetésben, a változékony termékektől megtisztított ráta ennél is gyorsabban emelkedett, a maginfláció 12,2 százalékos volt.

A maginfláció növekedéséhez mindhárom fő termékcsoport hozzájárult, amelyen belül a legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek árdinamikája gyorsult. Májusban az üzemanyagok az árszint 2021. novemberig tartó emelkedése következtében éves összehasonlításban továbbra is jelentősen, 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A vártnál jóval nagyobb infláció, és számos, elsősorban élelmiszer termékpályán a nyersanyag és energiaköltségek meredek elszállása miatt továbbra is folytatódó átárazások miatt érdemben, 10 százalékra emelhetjük az idei átlagos inflációs várakozásunkat, ami jövőre 5,7 százalékra mérséklődhet – kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Magyar Bankholding szakértője.

A néhány élelmiszerre vonatkozó árstop lényegében minimálisan fogja csak vissza az élelmiszer-drágulást. Az üzemanyagokra vonatkozó ársapkának, valamint a rezsidíjak befagyasztásának viszont jelentős a hatása, ezek nélkül 15 százalék körül lenne az áremelkedés üteme – emelte ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Máshol ennél is nagyobb hatást becsülnek: Az árstopok és hatósági árak fenntartása mellett is egyre bizonyosabb a kétszámjegyű éves átlagos fogyasztói árindex 2022-ben. Becslésünk szerint nélkülük 17 százalék körül lehetett a májusi mutató - mondta Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. A kilátásokat illetően nem csökkent a bizonytalanság: kérdéses az árlimitek sorsa, melyek meghosszabbítása a megemelkedett inflációs periódus elnyújtását eredményezi és Damoklész kardjaként lebeg a szereplők felett.

Az árstopok miatt egyre kevésbé érdemes a „sima” inflációs mutatót figyelni, inkább az alapfolyamatokat jobban megragadó, energia- és élelmiszeráraktól, valamint indirekt adóktól szűrt maginfláció trendje az, ami regionális összehasonlításban használható – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Ez az, amit az MNB is kiemelten figyel. Ennek az értéke a világon egyedülálló módon március óta már magasabb is, mint a mindent magában foglaló, de mesterségesen alacsonyan tartott fogyasztói árindex – emelte ki az elemző.