A Bizottság úgy gondolja, a magyar kormány több uniós irányelvet is megsértett a döntésével. Szerintük az embercsempészekre alkalmazott lerövidített szankciók se nem hatékonyak, se nem visszatartó erejűek, ráadásul a szóban forgó esetek körülményeit sem veszik figyelembe.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a Bizottság levelére, és orvosolja a hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, a Bizottság folytathatja az eljárást, és indokolással ellátott véleményt adhat ki – írja a hvg.hu.

kötelezettségszegési eljárás megindításának hírére Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is reagált. 

Hülyének ne nézzen minket senki!

– mondta az ATV kérdésére. 

Szerinte az embercsempészek legnagyobb támogatója Brüsszel, amely meghívólevelet küldött minden migránsnak a kvóták újraerőltetésével. „Ha Brüsszel változtatna, és világosan megfogalmazná, hogy Európába csak legálisan lehet bejönni - és mindenki, aki illegálisan jön be, az vissza lesz küldve -, na, az szétverné az embercsempész hálózatok üzleti modelljét. De nem ezt teszik” – tette hozzá.

„Brüsszel nem ad pénzt a határkerítésre, nem ad pénzt börtönök építésére és Magyarországot bünteti azért, ha tele vannak a börtönök. Magyarország a magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor a börtönzsúfoltság csökkentése érdekében elrendelte az embercsempész tevékenység miatt elítéltek reintegrációs őrizetét" – ezt már a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte. 

„Magyarország Európa határait védte, amikor több mint 2600 embercsempészt elfogott és börtönbe záratott” – áll a kommünikében. 

A magyar kormány valóban a börtönök túltelítettsége miatt, ám a költséghatékonyságra hivatkozva döntött úgy májusban, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik a börtönből azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül kötelesek elhagyni Magyarországot.

Ebből aztán diplomáciai botrány lett: az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét – emlékeztet a hírportál. Szijjártó Péter ezután azt nyilatkozta, hogy nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása. Rétvári Bence pedig arról beszélt, hogy azért engedték szabadon a fogvatartottakat, mert az Európai Unió nem adott pénzt sem a fogvatartási költségekre, sem új börtönök építésére.

A hollandok után a németeknél is feladja a leckét a migráció, a magyar kormány migránsgettókról besz

Szigorúbb határellenőrzést sürgetett a Németországba irányuló szabályozatlan migráció elleni küzdelemben Markus Söder bajor miniszterelnök egy nappal azután, hogy összeomlott a holland kormánykoalíció és Mark Rutte miniszterelnök beadta felmondását. Bővebben>>>