A magyarországi gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben is kapható a svájci Biosynex gyár új, otthoni önellenőrzésre szolgáló Covid-19 antigén gyorstesztje. A tesztet minden felnőtt magának elvégezheti és orrból vett mintából megállapíthatja, hogy jelen van-e a koronavírus a szervezetében - adta hírül a forgalmazó. A kék csíkos dobozú termék ajánlott fogyasztói ára 6600 forint.

Az új önteszt egyik nagy előnye, hogy nem kell mélyen felnyúlni az orrba - mindössze 3 centiméternyit kell betolni a mintavételre szolgáló eszközt -, így nem okoz kellemetlen érzést és gyerekeknél is biztonságosan alkalmazható. A gyorstesztet csak felnőtt kezelheti. Már 15 perc alatt kimutatható a koronavírus jelenléte; ha a teszt eredménye pozitív, háziorvoshoz kell fordulni.

A koronavírus-járvány újabb hullámában a vírus eddigi legfertőzőbb változata, a delta variáns okozza a megbetegedések többségét. A Covid-fertőzöttség felismerését ugyanakkor nehezíti, hogy ez a változat gyakran egyszerű megfázásra vagy allergiára utaló tüneteket okoz, amivel nem feltétlenül fordulunk orvoshoz. Az új antigén gyorsteszt lehetővé teszi, hogy a tünetek jelentkezésekor – mint például a köhögés, láz, fejfájás, torokfájás, szemet érintő irritáció, emésztőszervi panaszok, fülzúgás - otthon is meg lehessen állapítani, hogy valóban koronavírus-fertőzésről van-e szó. A vizsgálatok szerint szinte a PCR tesztekkel azonos pontossággal működik: a mérések során 97,2 százalékban egyeztek a gyorsteszt és a PCR teszt eredményei - közölte a forgalmazó. 

A Biosynex cég hozta korábban Magyarországra a lakosság számára is elérhető, narancssárga dobozos koronavírus antitest gyorstesztet is, amellyel a koronavírussal szembeni antitestes védettséget lehet ellenőrizni.