Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával jelenleg összesen hat uniós tagállam halmoz fel közös európai készleteket életmentő védő- és egyéb létfontosságú orvostechnikai felszerelésekből, amelyek egészségügyi vészhelyzetek esetén - például amikor a koronavírusos betegek túlságosan leterhelik a nemzeti egészségügyi rendszereket - Európa-szerte eloszthatók.

A raktározandó egészségügyi készletek FFP2 és FFP3 maszkokat, védőköpenyeket, kesztyűket, valamint lélegeztetőgépeket is tartalmaznak - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A rescEU kapacitása különböző típusú orvostechnikai felszereléseket foglalhat magában, mint például az intenzív ellátásban használt szájmaszkokat vagy orvosi lélegeztetőgépeket, és a készletek feltöltése folyamatosan zajlik. A tartaléknak több tagállam biztosít helyszínt, amelyek a berendezések beszerzéséért felelősek.

Az Európai Bizottság az eszközök 100 százszázalékát finanszírozza, beleértve a tárolást és a szállítást is. A Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ - az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében uniós segítséget kérő országok által kifejezett igények alapján -irányítja a felszerelések elosztását annak biztosítása érdekében, hogy az eszközök eljussanak oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Már megjelent a határozat

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent határozat szerint a magyra kormány közel 1,5 milliárd forintot biztosít a raktárbázis kialakítási költségének az áfájára, további 1,1 milliárdot pedig az előfinanszírozásra. A pénzügyminiszternek november 30-ig kell a két összeget biztosítania az idei központi költségvetésből. A kormány a lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának kialakításának finanszírozására pályázatot nyújt be a rescEU programhoz.

Az egészségügyi készletre legfeljebb 380 millió euró áll rendelkezésre. Az egészségügyi készleten felül legfeljebb 77 millió euró fordítható a rescEU-ra való átállásra és a megfelelő kapacitások kialakítására.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus legvégső eszköze

A stratégiai egészségügyi kapacitás a szélesebb rescEU-tartalék részét képezi, beleértve az olyan egyéb kapacitásokat is, mint a légi tűzvédelmi eszközök és az egészségügyi evakuálási kapacitások. A rescEU-tartalék az uniós polgári védelmi mechanizmus legvégső eszközét jelenti, amely minden típusú természeti és ember okozta veszély esetén aktiválható.

Az uniós polgári védelmi mechanizmusban az uniós tagállamok, az Egyesült Királyság (az átmeneti időszakban), Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország vesznek részt.