A február végén zárult három hónapow időszakban a foglalkoztatottak száma átlagosan 4,49 millió volt, ez 0,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől - derül ki a KSH legfrissebb munkaerőpiaci statisztikáiból. A KSH közölte, hogy a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették, így a hatásai egyelőre nem láthatóak a friss adatsorban.

Az új számsor szerint a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70 százalékos volt. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, ugyanakkor a nők körében további javulás ment végbe.

A szoban forgó időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer fő volt, így a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékot tett ki. A  15-24 éves munkanélküliek száma 35 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 10,9 százalékra mérséklődött. A munkanélküliek több mint egyötöde ebből a korcsoportból került ki.

A következő időszakban a járvány negatív hatásai miatt emelkedni fog a munkanélküliek száma. Varga Mihály pénzügyminiszter egy hete azt mondta, hogy több 100 ezer, akár félmillió ember veszítheti el a munkáját a járvány miatt. Gulyás Gergely kanecelárrieminiszter pedig csütörötkön arról beszélt, hogy eddig 30-40 ezer ember lett munkanélküli.