Cikkünk folyamatosan frissül...

A Mol a hétvégén megkezdte a fertőtlenítőszer gyártását, ez mind felületfertőtlenítésre, mind a bőr fertőtlenítésére alkalmas. Az operatív törzzsel közösen szervezik meg a logisztikát, először a kiemelt közintézmények, közlekedési vállalatok számára. Utána a nagyüzemi felhasználók kapnak, ezután lesz elérhető a kiskereskedelemben a következő két hét során. Első körben a Mol-kutakon lesz elérhető.

A napi 50 ezer liter termelés a következő 3 hét során elegendő lesz az egész ország ellátásra a következő 2-3 hónapban - mondta az ügyvezető.

Először az egészségügyi rendszer kap a fertőtlenítőszerből, utána az állami feladatokat ellátók. Mindenki más ezután jön - tette hozzá Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára.

Kép: MTI Fotó

A védőeszközöket vagy Kínából szerezzük be, vagy kiépítjük azokat a hazai alapanyag és késztermékgyártó kapacitásokat, amire korábban csak mérsékelten volt szükség. Ez a gazdasági visszaesést is mérsékli. Az alapanyag-ellátás biztosítását az ITM szervezi - mondta az államtitkár.

Rengeteg önkéntes felajánlás érkezett a gyártásra.

Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságvezetője a tájékoztatón elmondta: a honvédségi irányítás alá került cégek száma 71-ről 84-re emelkedett.

Krónikus betegek voltak a halálos áldozatok

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 226-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, továbbá elhunyt egy brit beteg. Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, az elhunytak mindegyike krónikus megbetegedésben szenvedett.

Továbbra is az a cél, hogy a járvány terjedését lassítsuk. Ez mindenkitől áldozatot követel - hangsúlyozta Müller Cecília, aki arra kérte a bentlakásos otthonokban lakó időseket, hogy tartsanak egymástól másfél méteres távolságot, mozogjanak a szobáikban, táplálkozzanak egészségesen és tartsák a kapcsolatot a családdal.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője bejelentette a Magyar Közlönyben már megjelent újabb 15 milliárdos kormányzati forrást. Folyamatos az eszközbeszerzés (lélegeztető gépek, kesztyűket).

Ahogy érkeznek a lélegeztető gépek, úgy bővítik az intenzív ágyak számát.

Halad a Hungexpo területén és Kiskunhalason az ideiglenes kórház építése. A Hungexpón 330 helyet alakítanak ki, Kiskunhalasra lélegeztetőgépek érkeztek.

Az olasz, osztrák és magyar korlátozásokat áttekintve megállapították, hogy Ausztriában a helyi karantén, határellenőrzés visszaállítás, a fertőzött területről érkezők kötelező házi karantén intézkedése megfelelő volt.

A határátkelőhelyeken folyamatos a be- és kilépő forgalom, Röszkén befelé, Csanádpalotán kifelé, Ártándon mindkét irányban van várakozás.

A néhány település polgármestere által bevezetett kijárási tilalommal kapcsolatban törvényességi észrevételt tesz a kormány.

Hatan vannak súlyos állapotban

Arra a kérdésre, hogy hány helyet készítenek elő az ellátórendszerben a koronavírusos betegek fogadására, Müller Cecília megismételte, hogy a felkészülési rend szerint hétről - hétre bővítik a kapacitásokat, első körben a Dél-pesti Centrumkórház, majd a Korányi, és a többi járványkórház áll be a rendszerbe, ezeket most már puffernek tekintik, az egész ellátórendszer bevonódott - fogalmazott a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva kijelentette, nem tudnak tömeges megbetegedésről, a csoportos megbetegedések száma nő. A kórházban ápoltak közül hatan vannak súlyos állapotban.

A WHO ajánlása alapján kétszer tesztelik a kórházi karanténban lévőket, de különlegesen indokolt esetben többször is - derült ki egy kérdésre adott válaszból.

A légúti panaszokkal küzdőktől továbbra is azt kérik, ne menjenek a rendelőkbe, hanem telefonon konzultáljanak.

Ez a helyzet most

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 226 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 212 magyar állampolgár.