Ezekben az órákban lépjük át a kétmilliót a  beoltottak számában, a lakosság több mint 20 százaléka már megkapta legalább az első oltását, amivel Magyarország első vagy második az uniós átoltottsági listán - kezdte a tájékoztatót György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport elnöke. Kijelentette, ez az eredmény annak köszönhető, hogy a kormány keleti vakcinát is beszerzett.

Jelenleg 5 vakcinatípussal folyik az oltás - Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm. Az elmúlt héten 540 ezer oltást adtak be, ez eddig a legtöbb heti adag. Az oltások az oltópontokon és az oltóbuszokon húsvétkor is folytatódnak.

Magyarország egy oltónemzet - mondta örömmel Müller

Müller Cecília, országos tisztifőorvos is így kezdett: " Hadd fejezzem ki örömömet a kétmillió beoltottak számával kapcsolatban. Ez az oltási rendszer rendkívül megalapozott, Magyarország egy oltónemzet" - fogalmazott a tisztifőorvos.

Az új fertőzöttek száma 4609 fő, de ez ne tévesszen meg bennünket, mert a kórházban fekvők száma jelentősen, 264 fővel nőtt egy nap alatt, mára 12 553 főt ápolnak az intézményekben - hangsúlyozta Müller Cecília. A folyamatos emelkedés szerinte arról tanúskodik, hogy a különböző variánsok sokkal fertőzőképesebbek és sokkal súlyosabban zajlik a megbetegedés. A variánsnak a fiatalokhoz is különös affinitása van - tette hozzá.

Mindenki magára vessen!

Az egyéni felelősséget nem győzzük hangsúlyozni - fogalmazott a tisztifőorvos, kiemelve, hogy a techcégek mobilitási adatai szerint egyáltalán nem csökkent a forgalom, főképpen a nagyvárosokban. A múlt heti munkanapokon sem volt kevesebb a mozgás Magyarországon, mint egy héttel korábban. Minden járványügyi intézkedésnek akkor van értelme, ha megfogadjuk és betartjuk, felelősek vagyunk egymásért és magunkért  - tette hozzá Müller.

Folyamatosan érkeznek a vakcinák, a különböző szállítmányok különböző helyekre kerülnek attól függően, hogy milyen célcsoport számára használják fel azokat. A tegnap megérkezett 81 600 adag Moderna-vakcina jellemzően a háziorvosokhoz fog kerülni.

Pfizert kapnak a pedagógusok

Ma szállt le a repülő 168 480 adag Pfizer vakcinával, aminek nagy részével a pedagógusokat, másik részével a lakosságot oltják be az oltópontokon.

Ma éjjelre várjuk 250 ezer Szputnyik V vakcina első adagját, ez 250 ezer ember beoltását teszi lehetővé, amin kívül a tegnap felszabadított 250 ezer Szputnyik is rendelkezésre áll.

A háziorvosoknál zajlik az oltás a Sinopharm vakcinával.

Müller Cecília kérése:

  • Fontos, hogy a kontaktusok számát minden lehetséges módon csökkentsük, akinek nincs halaszthatatlan dolga, céltalanul ne menjen közösségbe.
  • Aki igazoltan covidos, ne maga menjen el a gyógyszertárba, ha nincs rokona, akit megkérhet, forduljon az önkormányzathoz.
  • Zajlik a várandósok oltása zajlik, fontos, hogy regisztráljanak a kismamák.

Az orosz vakcina orosz

Mentőt akkor kell hívni, ha valaki több napja lázas, légszomja van, szívverési rendellensége, vagy más alarmírozó tünete van. A mentőnek mondja előre, hogy igazoltan koronavírusos.

A tanárok oltására Pfizer-vakcina áll rendelkezésre. A védettség kialakulásához idő kell, de a vakcina alapvető feladata, hogy a súlyos lefolyástól, szövődményektől, haláltól megvédjen. Már az első adagtól jelentős védettség alakul ki, az ellenanyagszint fokozatosan emelkedik, amivel párhuzamosan a sejtes immunitás is kifejlődik

A Magyarországra szállított Szputnyik vakcina a Gamaleya Intézet különböző oroszországi telephelyein készül, a gyártást az OGYÉI ellenőrzi.