Az elvégzett tesztek egy részén úgynevezett genomszekventálást végeznek, hogy azonosítsák, a koronavírus melyik variánsához tartozik a minta - elemzi az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai a 24.hu. Az ECDC honlapján 2021 júniusának közepétől részletesen lekérdezhető, hogy egy adott országban a hetente végzett tesztekből hány esett át genomszekventáláson, és ezeknek mi lett az eredménye. Június közepén a közel hatszáz pozitív tesztnek alig az ötödét genomszekventálták, addig az augusztus 9-cel kezdődő héten több mint a felét.

Ebből látszik az brit változat (alfa) háttérbe szorulása és az indiai (delta) koronavírus-variáns mekkora ütemben nyer teret. Augusztus 2-a és 15-e között a 858 elvégzett tesztből 307 esetben a deltát mutatták ki a genomszekventálás során, ami egyébiránt ellentmond a koronavirus.gov.hu-n közöltekkel: ott ugyanis augusztus 17-én azt írták, „az utóbbi két hétben heti 60–61 delta variánst igazoltak”. Európában az ECDC adatai szerint a vizsgált minták háromnegyedénél a deltát mutatták ki.

Magyarország tovább csúszott hátra az ECDC által vizsgált harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országot figyelő oltási listáján. Jelenleg a 19. helyen áll, ugyanis Litvánia is elé került. Máltán már a felnőtt lakosság 97 százalékát beoltották, Írországban, Portugáliában és Izlandon pedig tíz nagykorúból már kilencet. A sort továbbra is Lettország, Románia és Bulgária zárja.