Az ellenzéki politikus emlékeztetett: tavaly közérdekű adatigénylést nyújtott be az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK). Ebben arról érdeklődött, hogy mennyi koronavírustesztet kaptak a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól és kinek, mennyit, hova osztottak ki belőle - tette hozzá.

Kálmán Olga azt mondta, a válaszból az látszott, hogy csaknem másfél millió teszttel "nem tudnak elszámolni", ezért beperelte az Országos Kórházi Főigazgatóságot. A per eredményeként derült ki, hogy az elszámolásból hiányzó tesztek egy raktárban porosodnak - közölte.

Miközben az emberekkel "nyakra-főre fizettetik ki" a majd húszezer forintos teszteket, addig majdnem másfél millió teszt van elzárva, kihasználatlanul - nehezményezte.

A DK a koronavírus-járvány első hullámának megjelenése óta követeli a tömeges tesztelést, ami például a szeptemberi iskolakezdés előtt is indokolt lett volna, a kormány azonban nem akar felelősségteljesen viselkedni, nem akarja megóvni a magyarok egészségét - fogalmazott Kálmán Olga.