Először is el kell kerülni a készülékben, csövekben pangó víz kialakulását. Ez ugyanis ideális környezet a penészgombáknak, baktériumoknak, a keletkező biofilm remek táptalaja az olyan mikroorganizmusoknak, mint például a Legionella - olvasható a lapban.

A párásítóval nem rendelkező légkezelők, a split klímák és a fan coilok is terjeszthetik a kórokozót, ha a hűtőfelületen vagy egyéb környezeti levegőnél hidegebb felületen lecsapódó és a kondenzvízgyűjtőtálcán összegyűlő víz elvezetése nem megfelelő.

A kondenzvíz felhalmozódásának leggyakoribb oka a tálca vízelvezetésének rossz konstrukciója, hibás szerelése vagy nem megfelelő karbantartása - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levelében.

A cseppvizet szigorúan tilos közterületre (utcára, járdára) kivezetni, ezt az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák. Nem lenne szabad a járókelők fejére csöpögtetni a klímát, ám az önkormányzatoknál általában nincs kapacitás a szabálytalan felszerelések ellenőrzésére.

A beltéri egységben keletkező kondenzvíz legjobb helye a szennyvízcsatorna, esetleg az esőcsatorna. A csatornaszag kizárására bűzzáró szifont alkalmazhatunk, amely akár falba is építhető, ahol pedig nem megoldható a víz gravitációs elfolyása, kompakt kondenzvíz-szivattyút építhetünk be. 

Gyűjtőedénybe, vagy szabadba is vezethető a cseppvíz, ha tudjuk hasznosítani.