2023 év februárjától öt Pénziránytű bázisiskolában – Dunaújvárosban, Győrött, Kisújszálláson, Budapesten és Szegeden – a MoneyTours pénzügyi kalandjáték fejtörői teszik még izgalmasabbá a pénzügyi nevelést. A játékban résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megszervezniük, és a fejlesztés fő célja, hogy a fiatalok átlássák a pénzügyi tervezés szempontjait. 

A MoneyTours segítségével többek között fény derül arra, hogy mi mindent kell végiggondolni egy utazás, egy kirándulás szervezése alatt. Az állomások nem csak az ismeretek átadására koncentrálnak, a tanulók képességeinek és attitűdjeinek a formálása is cél. A MoneyTours így oktató játék, ám a szórakoztató kihívásokon keresztül a tanulás egyúttal élménnyé válik.

Új bázisiskola

A MoneyTours kalandjáték ünnepélyes megnyitóeseményére a BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikumban, a Pénziránytű Bázisiskola program egyik legújabb tagjában került sor, ahol az iskola tanulói már ki is próbálhatták az izgalmas játékot. Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy

immár 9 bázisiskola működik, ahol tavaly 3700 diák vett részt 180 foglalkozáson, és 570 ezer tankönyvből tanulhatnak.

A Pénziránytű Bázisiskola program fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern, magas szakmai színvonalat képviselő eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye.

A Bázisiskolák jól felszerelt, igényesen kialakított „Pénzügyi tudás otthona” tantermeiben a Pénziránytű Alapítvány által felkészített pedagógusok tartanak interaktív pénzügyi foglalkozásokat. Az élménypedagógiai módszerekkel és digitális eszközökkel támogatott, korosztályonként differenciált pénzügyi foglalkozások a régió általános- és középiskolás diákcsoportjai számára ingyenesen érhetőek el.

Kalandjáték

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben ebben a tanévben tovább bővítette országos Bázisiskola Programját. A korábbi hat helyett már kilenc helyszínen, kibővült témaválasztékkal, kihelyezett tanóra lehetőségekkel és a MoneyTours pénzügyi kalandjátékkal is várják a 7-12. évfolyamos diákokat és pedagógusaikat.

A Pénziránytű Alapítvány tankönyve
A Pénziránytű Alapítvány tankönyve

Piaci szereplők, gyakorlati ismeretek

 

Martinovic Boris, a Mastercard public policy igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy olyan programot kerestek, ahol a helyszín más iskolák diákjait is bevonzza, hogy minél többen részt vehessenek a programban, nagyprojektté válhasson. A program során piaci szereplők, üzletemberek is részt vesznek az oktatásban. Most például két kiemelt témakörben tartanak órákat: a kiberbiztonság és a kriptodevizák.

 

A kiberbiztonság most különös jelentőséggel bír, mivel kifinomult módszerekkel a bűnözők már nem az adatokat lopják el, hanem magát a felhasználót, a pénztulajdonost veszik rá, hogy lehetővé tegyen például egy utalást. Ennek kivédéséhez elengedhetetlen a pénzügyi tudatosság, hogy pontosan felismerje valaki, mik a lehetséges buktatók, hisz az ilyen jellegű károkat senki nem téríti meg.