Az ünnepek alatt 20 százalékkal több hulladék keletkezik, mint az év más időszakaiban, Ausztriában például 2019-ben több mint 165 kilogramm extra hulladék keletkezett csak a csomagolópapírokból, kartonokból, valamint a műanyag fóliákból.

Ahhoz, hogy ezek az anyagok visszakerüljenek a körforgásba, az üveget, a papírt és a műanyagot a megfelelő szelektív kukába kell helyezni - írja a Der Standard.

Fontos például, hogy a klasszikus -karácsonyi- csomagolópapírok nem csupán papírból állnak, mivel sokszor más anyagokkal is bevonják (például csillám vagy műanyag) ezért azoknak nincs helye a papírgyűjtőben - hívta fel a figyelmet az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállakozások Szövetsége.

A megrongálódott vagy törött karácsonyfadíszek is általában a rossz szemetesben végzik:  sokan az üveghulladékok közé dobják, ami az üveggyártás újra felhasználásakor problémát okozhat, ugyanis a gömbök összetétele eltér a hagyományos üvegekétől, ezért a csomagolópapírt és a díszeket is inkább a vegyes hulladékok közé érdemes dobni.

Ausztriában nagyon komolyan veszik a hulladékok megfelelő szétválasztását - írja a lap. A szövetség friss tanulmányából például kiderült, hogy tízből kilenc válaszadó fontosnak tartja az újra hasznosítást és a felesleges hulladékok felhalmozódását. Az idősebbek 91 százaléka kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonít a szelektálásnak, míg a 30 év alattiak 73 százaléka tartja ezt fontosnak.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a klímaváltozás ellen a magyarok 76 százaléka szelektív hulladékgyűjtéssel küzd és 64 százalékuk igyekszik elkerülni a felesleges vásárlást és a lakosság fele kerüli az egyszer használatos termékek megvásárlását is - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.