Szakmai háttér, támogatás Karácsony Gergelynek. Egyebek mellett ezt kínálja a 99 Mozgalom a főpolgármesternek - mondta Wittinghoff Tamás Budaörs független polgármestere, az egyik alapító a Népszavának. A politikus ugyanakkor a pártok rajongótáboraiból egyre több leszóló megnyilvánulást érzékel.

Karácsony indulása óta miniszterelnök-jelöltként már több, mint 30 ezren csatlakoztak a mozgalomhoz - állította a Facebook-oldalán a főpolgármester. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta lapunknak, "érdemes újragondolni a választások után az ellenzéki oldalon a jelenlegi pártstruktúrát, azt, hogy más formában nem működhetnénk-e hatékonyabban”.

Egy ellenzéki prominens, parlamenti képviselő szerint „a 99 Mozgalom megalakítása azt is jelezheti, hogy Karácsony Gergely kalkulál az ellenzéki verességgel is 2022-ben", azaz egy mozgalom vezetőjeként könnyebben maradhat az élvonalban, mint egy párt kongresszusa által elmozdítható elnökként.

Egy magas rangú szocialista politikus szerint „aki józanul gondolkozik, az belátja, hogy a 2022-es eredménytől függetlenül változásra van szükség az ellenzéki térfélen, elsősorban a baloldalon. Van egy már nem túl vonzó brand, az MSZP, amelyik pártként, szervezetileg még mindig az egyik legerősebb és van a Párbeszéd Karácsony Gergellyel és más fiatal – elsősorban a budapesti értelmiség számára – népszerű politikussal, amelyik viszont érdemi szervezeti háttérrel nem bír. A kettőből valamit csinálni kell, a 99 Mozgalom első körben erre lesz egy kísérlet."

A következő hetekben új, a politizálástól eddig magukat távol tartó „ismert és népszerű személyiségek” csatlakozását jelentik majd be, pár hónap múlva pedig demonstrációt is szerveznének. „Most a tüntetésekkel kapcsolatos szabályok miatt ennek semmi értelme, de ha ősszel kivinnénk több tízezer embert az utcára, arra a Fidesz sem mondhatná, hogy nincs mögöttünk tömegbázis” – mondta egy vezető ellenzéki politikus.