A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetben népszavazást nem lehet tartani, ezért konzultációt hirdetett Baranyai Krisztina IX. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester a kormány által építeni tervezett kínai Fudan egyetem budapesti campusáról és a mellette megvalósítandó Diákváros projektről.

A kérdéseket véglegesítették, a kezdeményezéshez nyolc szervezet csatlakozott - derül ki Baranyai Krisztina Facebook-bejegyzéséből. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP - Magyarország Zöld Pártja, a Momentum Mozgalom, a Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület, a Magyar Szocialista Párt, a Sétáló Budapest, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció ajánlotta fel segítségét a konzultáció lebonyolításához, amit az aHang szervez.

A végleges kérdések:

  • Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?
  • Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?
  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére?
  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyenes képzést magyar diákoknak?

Június 4. és 13. között online ügyfélkapus belépéssel, illetve Budapest több mint húsz pontján lakcímkártyával és személyivel lehet véleményt nyilvánítani a fenti kérdésekben. A fővárosi polgári kezdeményezésről szóló rendelet alapján ezt az teheti meg, aki rendelkezik budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, és elmúlt 14 éves - ismertette a ferencvárosi polgármester. A szervezők négy nemes szavazásra buzdítják a budapestieket.

A Népszava szerdán arról számolt be, hogy az innovációs minisztérium számításai szerint a megvásárolandó telkek árán felül bruttó 686 milliárd forintba kerülhet a kínai egyetem és az azt kiszolgáló létesítmények felépítése, az éves üzemeltetési költség pedig 50 milliárd forint lehet. (A kínai egyetem építést 450 milliárdos kínai hitelből finanszírozná a magyar kormány.) A lap szerint a Fudan és a Diákváros lakói számára közösen használható sportlétesítményekért és könyvtárért a külsősöknek fizetniük kell, míg a Fudan diákjainak az ingyenes lesz a tervek alapján. A korábban 135 hektáros fejlesztési terület 200 hektárra hízott, mert belevették az atlétikai csarnok, az edzőpályák, a ferencvárosi szabadidőpark, az új evezős központ és a csepeli közpark területét is. Ebből a kínai egyetemi létesítmények 26 hektáron helyezkednének el.