Az utóbbi napok gyors forintgyengülése ellenére az utóbbi hetekkel egyező, 6,15 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az MNB.

Ez azt jelenti, hogy nem változik az irányadó kamat - derül ki az MNB tenderadataiból.

A tartás meglepetésnek számít, mivel a piaci várakozás az volt, hogy újabb 30 bázispontos emelés jöhet, miután a forint jelentősen gyengült az elmúlt két napban az Európai Bizottság bejelentésére.

A várakozások szerint mennyiben az alapkamat emelésének ütem havonta 1 százalékkal folytatódik, az egyhetes betéti kamatszint pedig havonta 60 bázisponttal emelkedik, a két kamatszint valamikor júliusban érhet össze 8 és 9 százalék között.

A mostani 6,15 százalékos irányadó magyar kamat továbbra is a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank szerdán, meglepetésre, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, de így is még csak 4,5 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamatszint jelenleg 5 százalék.

Legutóbb március 24-én szigorított a magyar jegybak, akkor30 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke a mostani 6,15 százalék.

Eközben a jegybanki alapkamat március 23. óta 4,4 százalékon van, a következő kamatmeghatározó ülést pedig április 26-án tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között.

Virág Barnabás MNB-alelnök március 22-én arról beszélt a kamatdöntést követően, hogy az orosz-ukrán háború miatt 2,5-4,5 százalékosra csökkenti a GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozásokat. Az infláció 7,5-9,8 százalék körül alakulhat az idén. Az MNB szerint középtávon az árstabilitást kell a fókuszba helyezni, folytatni kell a szigorítást a korábbinál nagyobb mértékben. Közben az alapkamat folyamatosan felzárkózik az egyhetes betét szintjéhez. A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig tartó fenntartása indokolt az árstabilitás fenntartása érdekében - hangsúlyozta Virág Barnabás. A swap-tenderek folytatódnak, az egyhetes betét kamatával az MNB rugalmasan reagál a fejleményekre. A kamatemelés addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások az elvárható szintre nem csökkennek - ígéri az MNB

Már több mint öt hónapja tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott. Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így 6,15 százalékos lett a ráta.