A berendezést importáló cég vezetője kártérítést akar az elmaradt haszon miatt, igen ám, csak egyelőre nincs kit perelni, ugyanis nem tudni, hova tűnt.

A titkosszolgálatok által az országból kiszorított GRU-ügynök oroszok perelhetnek Budapesten azért, hogy áruljam el, hol van egy NATO-kompatibilis lőszergyártó gépsor, amit én hoztam be a szintén NATO-tag Törökországból, miközben évek óta bizonyára valamelyik NER-es akrobata keresi szénné magát rajta

foglalta össze Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) ügyvezetője a 24.hu-nak a szövevényes történetét. 

A gépsor egyébiránt igen jelentős értéket képvisel: évi 75 millió lőszert képes gyártani, vagyis 2 dolláros lőszer árral számolva, úgy 52 milliárd forint értékben képes termelni

– írja a lap.

Megemlítik azt is, hogy az eltűnt lőszergyártógép történetének különös hangsúlyt ad, hogy Európában az orosz–ukrán háború miatt lőszerhiány van, egekben vannak az árak, Európa-szerte tervezik a gyártókapacitások bővítését, és nemrég Brüsszelben egymillió lőszer szállítását helyezték kilátásba Ukrajna számára.

Ugyanakkor Magyarországon egyelőre nincs működő, hazai tulajdonú lőszergyár, importra szorulunk, bár nagy tervek léteznek, Várpalotán például egy 70 milliárd forintos projekt indult.

Titokzatos fegyverügy vethet rossz fényt Magyarországra a háború idején

Lehet, hogy Magyarországon kallódik valahol egy több tíz millió Kalasnyikov-lőszer előállítására alkalmas gépsor, amely ugyan szétszerelve is két kamiont tölt meg, mégis úgy tűnik, egyszerűen nyoma veszett. A szomszédban folyó háború idején nem mindegy, kinek a kezébe kerülhet. Bővebben>>>

Az ominózus gépsort a BSGÉP importálta Törökországból, a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyárba szánták, de végül oda valahogy már nem jutott el.

A gyár és a gyártósor perré fajult, ám a költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárás jogerősen – előzetes mentesítéssel – lezárult, és a bíróság nem állapított meg esetében költségvetési kárt vagy egyéb tartozást az állam felé. Papp Csaba ekkor úgy döntött, hogy kéri a tölténygyártó gépsort, és kártérítést is akar, hiszen az eddig nem neki hozta a hasznot, ami akár 200 milliárd forint is lehetne.

Annyi biztos, hogy a NAV vámraktárában helyezték el a gépsort, ott azonban már nincs. Papp Csabát arról tájékoztatta az adóhatóság, hogy már 2018-ban „kitárolták” a raktárból.

Emiatt nemrég újabb nyomozás kerekedett, Papp feljelentést tett hivatali visszaélés és sikkasztás miatt.

Mint írják: a vámraktárból történő elszállításhoz a fővárosi kormányhivatal határozata szükséges, és ezt egy grémium döntése alapozhatja meg, melyben egy sor szervezet, köztük a titkosszolgálatok, a külügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság delegáltja képviselteti magát. 

Papp a 24.hu-nak ugyanakkor azt mondta: hiába kérte a kormányhivataltól, hogy közölje, milyen engedélyt adott ki, hová és kinek szállították el a vámraktárból a lőszergyártó gépsort, a hivatal azt írta, hogy „a vitás státuszú eszközök polgári jogi státuszának rendezése, illetve tulajdoni igényének rendezésében való közreműködés” nem tartozik a hatáskörébe. Ezt a BSGÉP ügyvezetője úgy fordítja le, hogy a NAV által fiktívnek minősített lőszergyártó gépsort

az adóhatóság raktárából kormányhivatali engedéllyel ismeretlenek elvitték, és a kormányhivatal nem hajlandó elárulni, kinek adta oda más tulajdonát.

Márpedig enélkül a BSGÉP nem tud kártérítésért folyamodni, ahhoz tudnia kellene, ki használja a gépet, hol gyártják a töltényeket, ki húz belőle hasznot.

A lap érdeklődött a honvédelmi és a külügyi tárcánál, valamint a titkosszolgálatokat felügyelő Rogán Antal hivatalánál is, keresik-e a gépsort, illetve tudomásuk szerint hol van, de nem kaptak választ.

A fővárosi kormányhivatalt érintő hivatali visszaélés miatt tett feljelentés nyomán egyébként már elrendelték a nyomozást, a budapesti rendőrfőkapitány azonban elfogultságot jelentett be arra hivatkozva, hogy munkakapcsolatban áll a kormányhivatal vezetőjével, így nemrég a Készenléti Rendőrség hatáskörébe utalták a kutakodást.