A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A költségvetési bizottság által támogatott, a környezetvédelmi termékdíj szabályozását módosító javaslat utolsó verziója érintetlenül hagyta a legfontosabb tarifákat, így jövőre nagyjából 30 százalékkal nőhet mind a gyártók, mind a kereskedők jelenlegi termékdíj-fizetési kötelezettsége. Ezzel teljesülhet a nagyjából 60 milliárd forintra tervezett, kifejezetten ebből az adónemből származó jövő évi bevétel. Az adócsomagba emelt termékdíj-módosítóról a parlament lapzártánk után szavazott, azonban a bizottsági támogatások várhatóan elegendőnek bizonyulnak az elfogadáshoz. Piaci elemzők szerint a termékdíjterhek bizonyos esetekben háromszoros mértékűre emelkedhetnek, azaz arra is van esély (a jövő évi csomagoláskibocsátástól függően), hogy a bevételek átlépik a 60 milliárdos határt.

Ugyanakkor ennek fordítottja is igaz lehet, hiszen a kiskereskedelmi forgalom csökkenésével akár tíz százalékkal is gyengülhet a visszagyűjthető csomagolóanyagok kibocsátása. Ha a gyártók igazodnak a fogyasztói igényekhez és kissé a termékdíjszabályok "ellen játszanak" (például új, könnyebb csomagolóanyagokat használnak), a bevételek 54-55 milliárd forint körül alakulhatnak.

A jogszabályi háttér alapot teremt a korábban tervezett termékdíjbevételek növelésére, egyelőre azonban nincs hír arról, hogy a visszagyűjtésben érdekelt állami ügynökség anyagi feltételei biztosítottak-e. A legutóbbi hírek szerint az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget 300 millió forinttal feltőkésítik a szolgáltatási szerződések megkötése érdekében, az online céginformációs rendszerben azonban ennek egyelőre nincs nyoma, ott továbbra is ötszázezer forintos törzstőke látható.

Termékdíjak (gyártókra, forint kilogrammonként)
HatályosJavaslat
Műanyag2842
Társított (kivéve italkarton)4450
Rétegezett italkarton2228
Fém1320
Papír, fa, textil1620
Üveg617
Egyéb4450
Forrás: Forrás: törvénytervezet