A hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzés szerint Szekszárd teljes lakosságával megegyező, mintegy 30-33 ezer beteg veszti életét évente hazánkban rákos megbetegedés miatt. Az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. A rákos betegségek okozta halálesetek lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon 20 százalékkal magasabb, mint az Európai Unió átlaga, egyben a legmagasabb Európában és globális szinten is. Az új megbetegedések aránya hazánkban ugyanakkor kis mértékben még az uniós átlagnál is kedvezőbb. A daganatos betegségek a férfiakra jelentenek nagyobb veszélyt: hazánkban annak az esélye, hogy egy férfi 75 éves korára meghal rákban 22 százalék, a nők esetében ez 12 százalék.

Magyarországon a leggyakoribb rákos megbetegedés a tüdőrák (az összes rákos megbetegedés 18 százaléka), míg az EU összesítésben ez a negyedik helyen áll (11,8 százalékkal). A második legelterjedtebb daganatos betegség itthon a vastagbélrák (17 százalék), amely az Unióban a harmadik helyen áll (13 százalék). Magyarországon harmadik helyre került a mellrák (10 százalék), amely európai viszonylatban viszont a legtöbb problémát okozza (14 százalék). Európai szinten és hazánkban is a tüdőrák felelős a legtöbb halálesetért, amit a vastagbélrák és a mellrák követ a halálokok között.

Ez segíti a megelőzést

Bár a rák genetikai eredetű betegség - közel 138 olyan gént ismerünk, melyek általában a daganatok kialakulásáért felelősek - a gének meghibásodásában az életmód és az abból fakadó negatív környezeti hatások is közrejátszhatnak - mondta el Schwab Richárd az Oncompass Medicine Információs Központ orvos igazgatója. Komoly rizikófaktor a dohányzás és a nagy légszennyezettség a tüdőrák kialakulására. Jól mutatja ezt, hogy hazánkban - ahol a lakosság 26 százaléka dohányzik - közel kétszer annyi ember halálát okozza ez a ráktípus, mint a szintén közel 10 millió lakosú Svédországban, ahol a felnőtt korú népesség alig 14 százaléka gyújt rá.

Érzékelhetően csökkenthető lenne hazánkban az életmód és szemléletmód-váltással a vastagbélrákos megbetegedések száma is, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen, rostban szegény táplálkozás és a mozgáshiány. A hatékony felismerésben pedig elsősorban az endoszkópos vizsgálat segíthetne, ám ezt a hazai társadalombiztosítás ma még nem finanszírozza.

Elkerülhetetlen a folyamatos önvizsgálat és a szűrés

Az elsősorban a nőket érintő emlőrák esetében inkább a genetikai hajlam, a családon belüli öröklés határozhatja meg a betegség kialakulását, de a 30 éven felül vállalt első gyermek szintén komoly rizikófaktort jelent - hívja fel a figyelmet Schwab Richárd. A rákos megbetegedés időben való felismeréséhez elengedhetetlen testünk folyamatos vizsgálata, és a szűréseken való részvétel.

A daganatos betegségek hazánkban és nemzetközi szinten is komoly lelki és anyagi terhet rónak a betegekre és az egészségügyi ellátórendszerre is. A Best Doctors biztosítással megszervezett összes kezelés 75 százaléka rákos betegséghez kapcsolódott 2014-ben globális szinten, költségei pedig az összes kezelés költségének 80 százalékét is meghaladták. A világszínvonalú kezelésekhez való hozzáférést biztosító szolgáltató finanszírozásában egy-egy kezelés átlagosan mintegy 40 millió forintba került.