Az iskolaszereket vásárlók közül a legtöbben  - 55,4 százalék - az írószerek drágulását említették idén nyáron. Emellett 54,7 százalékuk az iskolatáskák, 49,6 százalékuk pedig a füzetek drágulását tapasztalta. A tornaruhákat, tornacipőket árának emelkedését a megkérdezettek közel 43 százaléka emelte ki. Az íróasztalok, székek és a számítógépek drágulását "csak" 35 százalékuk érzékelte.

Mennyi megy el az iskolakezdésre?

A cég felmérése szerint egy tipikus szülő gyermekenként egy kicsivel több mint 38 ezer forintot körüli összeget tervez költeni az iskolakezdéssel kapcsolatos termékek beszerzésére: Budapesten az összeg kissé magasabb, csaknem 41 ezer forint, a vidéki településeken pedig alacsonyabb, 37 ezer forint feletti.

A tanszereket vásárló kitöltők közül csupán 8,7 százaléknak kezdi idén az iskolát a gyermeke, ugyanakkor az ilyen termékek beszerzését tervező válaszadók 56,2 százaléka jelezte, hogy tavalyhoz képest többet költ majd iskolaszerekre, 26,6 százalék nagyjából ugyanannyit tervez költeni, 17,2 százalék pedig kevesebbet szánna a termékekre. A rezsicsökkentési szabályok változásáról a tanszervásárlást tervezők 39,8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az nem befolyásolja a tanszervásárlásra fordítandó pénzt. A rezsiköltségek potenciális emelkedése miatt 47,7 százalékuk akciós termékek vásárlásával spórolna, használt termékek beszerzésével viszont csak 12,5 százalék. 

A válaszadók közül a legtöbben a gyereknek szánt okostelefonon (56,8 százalék), számítógépen (55,5 százalék), táblagépen (52,3 százalék), iskolatáskán (49 százalék), illetve az íróasztalon, széken (45,5 százalék) tervez spórolni a vásárláskor.

A legnagyobb arányban online megvásárolni tervezett termékek az ajánlott irodalomnak szánt könyvek (a kitöltők 59,1 százaléka tervezi ezeket internetes piactérről rendelni), táblagépek (47,4 százalék), PC-k (46 százalék) és okostelefonok (41,7 százalék). A személyes vásárlást a legtöbben (84,8 százalék) az írószerek, füzetek (85,2 százalék), füzet- és könyvborítók (85,4 százalék), valamint a tornaruhák, tornacipők (86,5 százalék) esetében terveznek a Vatera felmérésének kitöltői.