Németh Szilárd szerint az internetadót a szolgáltatók nem fogják az ügyfelekre terhelni, hiszen a kormánynak a bankokkal szemben is sikerült elérni, hogy ne hárítsák át ügyfeleikre a terheket - idézte a Hvg.hu a rezsibiztos szavait, amelyek az ATV reggeli adásában hangzottak el.

Németh arról is beszélt, a kormány nem fogja a kormány visszavonni az internetadót, és marad a mértéke is, a gigabájtonként 150 forintos díj, de a plafon magánszemélyek után 700, vállalkozások után 5000 forint lesz. Megismételte: a befolyt összeg nem a rendőrök és katonák béremelésére megy, hanem önerő lesz mintegy 100 milliárd forintnyi uniós forrás lehívásához, ami a hazai szélessávú internet fejlesztését szolgálja majd. Szavaiból az derült ki, hogy az internetadó kimondottan előnyös lesz az állampolgároknak és a szolgáltatóknak, ez ugyanis szerinte egy új lehetőség az internethasználat fejlesztésére. (Utóbbiról valahogy ez jutott eszünkbe: A háború: béke, A szabadság: szolgaság, A tudatlanság: erő. - a szerk.)

Utóbb megnéztük mi is a videót, abban a politikus így fogalmazott: "az ebből befolyó összeget a kormány egy külön alapként kezeli (...) ebből az adóból megteremtjük az önrészt (...) ehhez jön kb. négyszer ennyi pénz az EU-ból, ez százmilliárdos nagyságrend (...), amivel minden magyar állampolgár megkapja a lehetőséget, hogy csatlakozzon az internethez (...) ez egy sokkal nagyobb adatforgalmat generál (...) a cégek amit most elveszítenek a vámon, a réven meg fogják húzni egyébként". "Ezt az adót nem az internethasználók fizetik meg (...) ugyanezt mondták egyébként a bankadóról, ma ott tartunk, hogy a bankoknak kell visszafizetni amit az emberek zsebéből kihalásztak (...) megakadályoztuk, hogy ezt átterheljék az emberekre".

A banki extra terhek át nem hárításáról szóló kijelentéssel csak az a gond, hogy egyszerűen nem igaz. Amint arról többször is beszámoltunk, egy évvel ezelőtt egyáltalán nem volt ritka, hogy a KSH havi inflációs statisztikájában - rekordot rekordra halmozva - a banki költségek emelkedése vigye a prímet, akár 50 százalék feletti (!) év/év tempóval, amit aztán csak az ingyenes készpénzfelvétel bevezettetése és a bázishatás tudott megzabolázni.

Nem csak arról volt szó, hogy a tranzakciós illeték megjelent a költségekben, hanem arról, hogy gyakorlatilag minden szolgáltatás drágult. A legnagyobb mértékben persze azok a tételek emelkedtek, amelyeket tranzakciós illetéket vetettek ki, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja, de magasabb lett a számlavezetés és a bankkártyák éves átlagos díja is, pedig ezekhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. Emellett a bankok sorra szüntették meg a díjmentes szolgáltatásokat, ingyenes számlavezetést kínáló számlacsomagokat. Ha az internetszolgáltatók csak ennyire nem fogják/tudják majd áthárítani a netadót, szomorú idők elé néznek az ügyfeleik (is).