Az egyes kutatás-fejlesztési és innovációs célú programok és projektek támogatásáról szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A lista első helyén a BrainVisionCenter Tudás- és Kompetencia Központ áll, amely három évre 5,2 milliárd forinthoz jutott. A támogatás megoszlása a következő:

  • 2022 - 3,9 milliárd,
  • 2023 - 628 millió,
  • 2024 - 671 millió forint.

A Napi.hu tavaly novemberben írt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával egy új kutatóközpont jön létre Budapesten. A BrainVision Center feladata a központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához szükséges alapkutatási folyamatok előkészítése és a látás-helyreállítás alapkutatási program megvalósítása lesz.

A Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ 1 milliárd 502 millió forinthoz jutott. A központ a Szegedi Tudományegyetem és a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével jött létre.  Célja a leggyakoribb rákos és egyéb releváns megbetegedések – így különösen, de nem kizárólagosan az emlő-, a tüdő- és a prosztatarák – vérben hagyott molekuláris ujjlenyomaton keresztüli onkológiai diagnosztikájának fejlesztését.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) működésének, valamint az Országos Tudományos Diákköri Konferenciák (OTDK) meghirdetésének és megrendezésének finanszírozására, öt évre 2,5 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Az összegből 2026-ig, minden évre egységesen 500 millió forint jut.

A Kooperatív Doktori Program Doktori Hallgatói Ösztöndíj keretében született 100 projektjavaslatra 4 milliárd 116 millió forint jutott. A pénz ütemezése a következő:

  • 2022-ben 2 milliárd 62 millió,
  • 2023-ban 1 milliárd 334 millió,
  • 2024-ben 720 millió forint.

Végül a Limitless Future – Határtalan Jövő Program 1,5 milliárd támogatáshoz jutott két évre. Idén 500 milliót, jövőre 1 milliárdot használhat fel belőle a program.