A közleményben emlékeztettek arra, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével folyamatban van a Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja című, európai uniós támogatású projekt megvalósítása. A 14 milliárd forint tervezett összköltségű beruházás célja Magyarország harmadik legnagyobb tava vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának megőrzése, valamint jó ökológiai állapotának fenntartása.

A 2016 augusztusa óta zajló és a tervek szerint augusztus végén záruló projekt keretében öböl- és áramlásjavító kotrást végeztek, a leromlott állapotú partvédművek, partfalak megújultak, ívóhelyeket és halbölcsőket hoztak létre, illetve nádmonitoring és nádgazdálkodási tervet készítettek. Ugyanakkor a projektben az engedély nélküli csónakkikötők régi, balesetveszélyessé vált vendégmólóinak újjáépítésére és a közforgalmi kikötők (Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Velence északi kanyari kikötő) teljes felújítására nem volt forrás.

A kormány a szakmai és társadalmi igényeket figyelembe véve támogatta e két fejlesztési célt, amelyeket 2022 végéig kell megvalósítani.

A Velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítésére 506 millió forintot biztosítanak, így Gárdonyban 1071, Velencén 391, míg Sukorón 75 méternyi vendégmóló újul meg. A közforgalmú hajóállomások korszerűsítésére 276 millió forint jut, amiből a kikötők megújítása mellett korszerűsítik a közvilágítást, illetve korszerű elektromos töltőket telepítenek.