Szlovákiának nagy esélye van arra, hogy egy új autógyárat vonzzon ismét magához, amely több ezer embernek adhatna munkát, ám az országnak jelenleg nincs készen olyan nagyméretű ipari parkja, ahová a befektető letelepedhetne - írja a szlovák SME hírportál. A szlovák gazdasági miniszter, Vazil Hudák szerint emiatt akarja a kormány a jelentős beruházásokról szóló törvénytervezetet gyorsított eljárásban elfogadni.

Szükséges, hogy ezt az ipari parkot nagyon gyorsan felépítsük, mert a befektető szeptember közepéig meghozza döntését - jelentette ki Hudák a szlovák parlamentben. (Korábbi információk szerint az indiai Tata tulajdonában álló Jaguar Land Rover akar új gyárat építeni, jó eséllyel a régiónkban.) Emiatt kérte, hogy a képviselők szavazatukkal támogassák a törvénytervezet elfogadását gyorsított eljárásban. A normális, törvényes úton járni több hónapot is igénybe venne, és ezt a luxust most nem engedhetjük meg magunknak - mondta a miniszter, aki szerint Lengyelország, Csehország és Magyarország rendelkezik a szükséges méretű ipari parkokkal.

Hudák szerint Szlovákia eddig két nagy projektről - a végül Magyarországot választó indiai Apollo gumiabroncsgyártó és a Nexen beruházásáról - csúszott le amiatt, mert nem tudtak elég nagy ipari parkot felkínálni a befektetőknek.

A törvénytervezet szerint jelentős beruházásoknál lehetővé kell tenni, hogy felgyorsuljanak az építési engedélyezések, a területfejlesztési tervek folyamatai, amivel a nagyméretű, kihasználatlan területeket a befektető szándékai szerint jobban ki tudják majd használni.

A beruházások ügyintézésének állami felgyorsítása, a folyamatok egyszerűsítése Magyarországon már bevett eszköznek számít. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a Napi.hu-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy pozitívak a visszajelzések a HIPA egyablakos szolgáltatásáról.

A cikk fordításában nyújtott segítséget köszönjük Szabó László olvasónknak!