Kontinensünk időjárását az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő anticiklon alakítja, ennek peremén ciklonok és frontjaik haladnak nyugatról kelet felé. Délnyugat-Európában a fenti anticiklon hatására jobbára nyugodt, csapadékmentes az idő, a csúcshőmérséklet Spanyolország délkeleti partjainál a 20 fokot is megközelíti.

Ezzel szemben Európa többi részén alapvetően ciklonok okoznak szeles, csapadékos, az évszakhoz képest enyhe időt. A kivételt a Skandináv-félsziget északi része és Északkelet-Európa jelenti. Itt hideg légtömeg áramlik a térségbe, a maximum-hőmérséklet sok helyen a -10 fokot sem éri el. A Kárpát-medence időjárását szombaton egy hidegfront alakítja, vasárnap éjjel pedig melegfront érkezik - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését az MTI.

Várható időjárás vasárnap éjfélig:

Az ország déli harmadában tovább csökken a felhőzet, másutt estig gomolyfelhők lehetnek az égen. Számottevő csapadék nem valószínű. Éjszaka észak felől szakadozott felhőzet ér el bennünket, de az ország déli felében gyengén felhős maradhat az idő.

Vasárnap is szakadozott lesz a felhőzet felettünk, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A legtöbb napsütés az ország déli felén és a Duna-Tisza közén valószínű, majd az esti órákig mindenütt beborul az ég. Késő estétől az északi megyékben gyenge eső előfordulhat.

A kezdetben nagy területen erős északnyugati szél estére délnyugatira fordul, és mérséklődik, majd vasárnap újra többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -1 fok között alakul, de a fagyzugokban hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 5 és 12 fok között várható, de az északkeleti határnál pár fokkal hidegebb is lehet.