Ha húsvét, akkor sonka kerül a magyar családok asztalára, már ha a kedvezőtlen gazdasági hatások sújtotta pénztárcából még ki tudják sajtolni a finomság árát. Immár négy hónapja csökkennek a reálbérek, aminek látványos a hatása a fizetések vásárlóértékére – írja az Index.

Európában Magyarországon a legnagyobb az általános infláció, ezen belül pedig az élelmiszerek is itt drágultak a legjobban:

az elmúlt öt hónapban egyaránt 40 százalék feletti általános élelmiszer-inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára is megerősítette a lapnak, hogy nem lesz hiány sonkából húsvétkor a boltok polcain, az ára azonban kifejezetten riasztó lehet.

A különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor. Ez azért »csak« 40 százalék, mert a kereskedők kisebb árréssel kalkulálnak a még elrettentőbb árak elkerülése érdekében. Amennyiben a teljes beszerzésiár-növekedést áthárítanák a fogyasztókra, akkor akár 50-60 százalékos húsvéti húskészítmény-drágulással is szembesülhetnénk az üzletekben

– jegyezte meg Neubauer Katalin. 

Főszerepben a hazai sonka

A magyar kiskereskedelmi egységek a hazai beszállítók termékeit részesítik előnyben, „eddig is a magyar húsipar szereplőire támaszkodtak a húsvéti szezonban”. A nemzetközi kereskedelmi láncoknál azonban nem elképzelhetetlen az import sonka térnyerése, hiszen a füstölt, pácolt sonkaféleségek beszerzése megoldható a külföldi piacról is.

A húsvéti sonka beszerzési ára jelentősen nőhet, hangzott el a Kifli.hu múlt heti sajtótájékoztatóján. Kiemelték: arra számítanak, hogy az ársapka kivezetésével nőnek majd az árak, de rövid időn belül konszolidálódnak is.

GfK Piackutató Intézet adatai szerint

 

  • tavaly húsvétkor 3,1 millió háztartás 17,4 milliárd forint értékben összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, 
  • ami háztartásonként 2,5 kilogrammot jelent 5700 forint értékben.
  • A háztartások által március–áprilisban megvásárolt sonka-, valamint füstölthús-mennyiség az éves összvolumen 44 százalékát tette ki.
  • Az átlagos ár kilogrammonként 2304 forint volt.