Folyamatosan fogy a munkaerő az országban, évente több mint 30 ezerrel több ember megy nyugdíjba, mint ahány fiatal munkába áll, az állásajánlatok száma az utóbbi években megduplázódott - mondta Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő szakértő, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője a Napi.hu HR-vezetők Országos Konferenciája 2022 eseményén.

A magyar munkavállalók már megválogatják, milyen körülmények között hajlandóak dolgozni, nem vonzó, ha több műszakban, esetleg hajhálóban kell dolgozni, erősödik a fluktuáció. Ennek kezelésekor probléma lehet, ha a vezetők nem elkötelezettek, nincs cégre szabott kép arról, mi miatt pártolnak el sokan a vállalattól, valamint ha a feltárás és megvalósítás fázisába nem vonjuk be a munkavállalókat.

Csikós Nagy Katalin előadása.
Csikós Nagy Katalin előadása.
Kép: Napi.hu, Kristóf Réka

Magyarországon átlagosan 32 százalék az elvándorlás - derül ki a HR-Evolution felméréséből. Fontos azonban megkülönböztetni ezen belül, van-e kölcsönzött munkaerő az adott cégeknél - tette hozzá. Csikós prognózisa, hogy idén a fluktuáció a 2018-as 39 százalékos csúcsértéket veheti majd fel az életkörülmények romlása, az infláció és a lakosság körében egyre növekvő depresszió tükrében.

fluktuáció hátterében sok minden állhat: túl nagy a távolság a vezetők és a beosztottak között, jövőkép hiánya vagy a munkavállalók érezhetik azt is, hogy nem ismerik el őket. Ekkor akciótervekre van szükség, amelyek segítségével növelhető a munkavállalói elköteleződés, ehhez pedig munkaadói vállalások kellenek, nem csupán bérjellegű beruházásokkal.

Az ideális fluktuáció 8-10 százalék körüli Csikós szerint, 30 százalék felett pedig már igazi kihívás, feszültségforrás a szervezeten belül. A jó fluktuációkezelés része az érzékenyítés, a cégre szabott terv, 3-4 havonta elvégzett pulzusmérés, valamint megfelelő vezetői kultúra. Utóbbiban azonban kulcsfontosságú a vezető tehermentesítése, hogy ne húzódhasson túlterheltségből fakadó feszültség a problémák hátterében.