A GranTV tudósítása szerint húsvétvasárnap este több sérültet kórházba vittek a komáromi SK Batteries akkumulátorgyárból, miután hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe.  

Az LMP a szerkesztőségünknek küldött közleményében azt írta: „egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és feldolgozó üzemek körül az ilyen esetek”.

A vasárnap este történt baleset apropóján az ellenzéki párt emlékeztet rá, hogy ebben a gyárban sem az első ilyen eset történt. Szerintük „elhibázott az a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több, veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön”.

Az LMP most írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz az iránt érdeklődve, „mi is történt valójában”, és feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt a legutóbbi baleset az akkugyárban.

A komáromi katasztrófavédelem oldalán megjelent közlemény – melyre az LMP is hivatkozik – azt írta, hogy

az üzemben szúrós szaga volt érezhető, és több dolgozó fejfájásra panaszkodott.

A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, melyek eredményei egyértelműen megerősítették: határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Nyomozás indult a sárbogárdi akkumulátorgyárban is

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt korábban a sárbogárdi akkumulátorgyár hulladék-tárolásának szabályosságáról érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, aki válaszként nyomozást rendelt el az ügyben.

A válaszlevélből kiderül az is, hogy a büntetőeljárás felderítési szakban folyamatban van. A kielégítő tájékoztatás érdekében a legfőbb ügyész a képviselő kérdését továbbította a hatósághoz.

Ahogy azt az Index korábban megírta, a kormányhivatal visszavonta a sárbogárdi akkumulátorlerakó január végén kiadott engedélyét az akkumulátorkereskedelemre. A város fideszes polgármestere bejelentette, hogy azonnali hatállyal bezáratták a telephelyet.