A kamaszok szociális kapcsolataik révén nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának.

Nyájimmunitást a fiatalok védőoltása nélkül nem érhetünk el, ráadásul a fertőzés kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, ezért hatékony és biztonságos védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni - hangsúlyozza a HGYE. Az egyesület ezért  javasolja a 12-18 év közötti korosztály oltását, különös tekintettel a Covid-fertőzés szempontjából rizikócsoportokba tartozókra:

  • akik külföldi utazáson, nemzetközi tömegrendezvényeken vesznek részt;
  • hozzátartozójuk külföldön dolgozik;
  • rizikócsoportba tartozó hozzátartozóval élnek együtt;
  • nem estek át Covid-19 fertőzésen.

A fokozott fertőzőképességű delta variáns már számos európai országban jelen van és a legnagyobb fenyegetést az oltatlanok számára jelenti - figyelmeztetnek a házi gyerekorvosok, kiemelve, hogy az mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.

A HGYE szerint a nyári szünidő időszaka ideális az oltások tervezhető kivitelezéséhez mind a rendelőkben, mind az oltópontokon.