Befejeződött Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása, amelyet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) hárommilliárd forintból valósított meg.

A Kövizig ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a vízügyi ágazat a 2013-as dunai árvizet követően döntött úgy: felülvizsgálják a Tiszán és mellékfolyóin az előírt mértékadó árvízszintet. Ennek eredményeként a korábbinál 1-1,5 méterrel magasabb szintet határoztak meg. A fejlesztés ennek az előírásnak tett eleget.

Az uniós Környezet-és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásából finanszírozott fejlesztés során 4,8 kilométer töltésszakaszon magasították a töltést és növelték a vízzáróságát; 2,2 kilométeren kavicsszivárgó beépítésével javították a töltés állékonyságát; 225 méteren megerősítették az altalajt. Megépítettek továbbá 4,7 kilométer nyílt és 150 méter zárt csatornát és újjáépítettek két árvízi vízmércét. Az árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projekt része volt egy új gátőrház építése és a védvonalhoz tartozó két gátőrtelep bekötőútjainak felújítása 3,4 kilométeren.

Mivel az árvízvédelmi töltés töltéslába 8 méterrel közelebb került a határos ingatlanokhoz, meg kellett vásárolni 43 ingatlanrészt is. A beruházás révén a Hármas-Körös jobb partján a 28,4 kilométeres védvonal kiépítettsége 3,9 százalékról 20,8 százalékra nőtt és jelentősen javultak az árvízvédekezés infrastrukturális feltételei. Árhullámok esetén a töltés menti ingatlanokon csökkennek a fakadóvíz által okozott károk.