Már több európai országban a patikákban is beadják a védőoltásokat és Magyarországon a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) is ennek megvalósításán dolgozik. Ez azért is fontos, mert globálisan az egészségügy túlterhelt és egy ilyen új szolgáltatás bevezetése a gyógyszertárakban jelentősen tehermentesítheti az orvosi rendelőket.

Prága, Bukarest és Varsó után Budapesten tartja negyedik konferenciáját az European Federation of Pharmacy Chains (EFPC), a Hálózati Gyógyszertárak Európai Szövetsége. Az eseményen elhangzott, hogy Nagy-Britanniában és Romániában az influenza elleni oltást már hatósági engedélyek mellett a gyógyszerészek is beadhatják, de Szerbiában is elindult az okos gyógyszertár program, ahol többek között posztcovid tanácsadást adnak vagy a HPV oltások fontosságára is felhívják a lakosság figyelmét, hangzott el EFPC kongresszusán.

A Covid-elleni oltásokkal kapcsolatban példaként említették, hogy Amerikában a lakosság 80 százaléka megkapta a védőoltást, és a többség a gyógyszertárban oltakozott, ez a legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a védőoltások beadásának.

A betegek és az egészségügyi dolgozók közötti legtöbb találkozás az elmúlt években a gyógyszertárakban zajlott, a koronavírus-járvány nagy kihívás elé állította a patikákat, mondta nyitóbeszédében Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

A gyógyszerészek és a betegek közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb színtere a gyógyszertár volt, patikából ugyanakkor Magyarországon évről évre egyre kevesebb van. Jelenleg 2230 körüli patika üzemel, az elmúlt 12 évben 170-nel csökkent a számuk, ami 7 százalékos visszaesés jelentet.                              

Új szolgáltatások bevezetése

Fontos, hogy a gyógyszerészek minél magasabb szinten tudják ellátni a betegeket és ne égjenek ki a munkájuk során, tovább tudják fejleszteni tudásukat, mondta Arijana Meštrović, aki Horvátországot képviselte a konferencián. Példaként említette, hogy egy PCR - vagy egy streptococcus tesztet a gyógyszertárakban is el lehet végezni, vagy a vizelet analizálását is meg lehet oldani, de a patikákban a védőoltások beadása is megoldható.

Magyarországon is gyógyszerészi szakmai szervezetek is amellett érvelnek, hogy bővíteni kell a patikai szolgáltatásokat.

Ezek közé sorolják:

  • a gyógyszeres terápia menedzsmentet;
  • a gyógyszerészi vényírás bevezetését;
  • és a patikai vakcináció elindítását a hazai patikákban is.

Angliában például 2023. szeptembere óta az influenza elleni oltást a patikákban adják be, 7 fontot kell fizetni az vakcináért, 10 fontot a beadásért és 5 fontot pluszban ha november 1-je előtt akarja beadatni valaki az oltást.

Az angol egészségügynek kétmillió ember oltása tízmillió fontba (4,4 milliárd forint) került és ez sokkal olcsóbb, mintha kórházakban van rendelőkben oltanák a lakosságot – hangzott el a konferencián.

Siker az okos gyógyszertári program

Szerbia már 2021 decemberében elindította a patikákban a posztcovid tanácsadást, elsőként képzést tartottak a gyógyszerészeknek, mondta Tatjana Šipetić, aki a Szerbiai Gyógyszerészeti Kamara felügyelőbizottságának elnöke és a Lilly gyógyszergyár gyógyszerészeti igazgatója.

A gyógyszerészi szakemberek képesek felállítani egy olyan szimptómát, hogy a páciensnek orvoshoz kell-e fordulnia vagy a patikában is elégendő segítséget tudnak nyújtani számára.

Szerbiában a covid oltásokkal kapcsolatban 28 ezer embert értek el a tanácsadás keretében, ennek a sikerességi rátája 51 százalék volt. A HPV tanácsadással kapcsolatban pedig 25 ezer pácienst hallgatta meg a gyógyszerészek tanácsait, utóbbi kampány sikerességi rátája 41 százalék volt – sorolta a szakember.

Románia egy lépéssel előrébb

Románia is hasonló lépéseket tett és elindult az okospatikák irányába, mondta Razvan Prisada, a Romániai Nemzeti Gyógyszer- és Orvostechnikai Ügynökség elnöke. A védőoltások beadásával kapcsolatban megjegyezte, hogy Romániában az influenza elleni védőoltást szintén beadják már a patikákban is.

A román lakosság kétharmada egyetért azzal, hogy a patikákban adják be neki a vakcinát, és hajlandók ezért fizetni is.

A román egészségügyi vezetés céljai között szerepel, hogy 2024-től a 19-49 éveseknél a HPV elleni oltást a gyógyszertárakban megkaphassa, aki kéri.

Telemedicina már a régióban

Csehországban több applikáció is van, amit a covid alatt indítottak el, ezek 0-24 órában orvosi segítséget nyújtanak a betegek számára. Az appokban többek között elérhető kameraszkenner is, ami vérnyomást és szívdobogást is mér, ezek jellemzően fizetős applikációk – mondta Daniel Horák, aki Csehországot képviselte a gyógyszerészeti konferencián.

Az elektronikus gyógyszerfelírási rendszer Szerbiában 2019-ben indult el, mondta Nebojša Đorđević, aki Szerbiában az digitális egészségügy (eHealth) szakértője. Az egészségügyi appokkal kapcsolatban elmondta: már mindenki okostelefont használ, éppen ezért indították el azt a betegportált is, ahol a páciensek minden magukkal kapcsolatos információt elérnek, 2017-ben kezdődött el a rendszer fejlesztése.