"A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk" - nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  a Mandinernek.

Ezzel Gulyás megismételte Schanda Tamás, az innovációs tárca szombati, a Fudan elleni és a Diákváros melletti tüntetésre adott reakcióját. "Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában" - közölte Schanda.

Gulyás: nem akarunk a budapestieknek akaratuk ellenére jót tenni

"Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére jót tenni. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet" - nyilatkozta vasárnap Gulyás Gergely.

Szombaton több ezren tüntettek Budapesten a kínai Fudan Egyetem ellen és a magyar diákoknak kollégiumi férőhelyet biztosító Diákváros mellett.

Karácsony Gergely szerint a szombati tüntetés, az elindított társadalmi konzultáció és az ellenzék közös fellépése megtette a hatását, a kormány visszakozott a Fudan-ügyben. A főpolgármester azt javasolja a többi ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, hogy közösen írjanak levelet a kínai állami vezetőknek, amelyben világossá teszik, bármelyikük is lesz kormányfő 2022 után, nem kívánják megvalósítani a kínai Fudan-beruházást. Karácsony kormányváltás esetén pragmatikus viszonyt szeretne kialakítani Kínával, világossá téve, hogy Magyarország a nyugati politikai berendezkedés mellett kötelezi el magát.