Felkérem az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, tegyük együtt világossá, írjuk meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek: 2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától - írja Karácsony Gergely főpolgármester, az egyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Fecebook-oldalán.

"Bár a kormány meghátrálásba, ködösítésbe kezdett az ügyben, ismerjük őket, ezért holnap elkezdem az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról" - írta Karácsony.

Csak a választások után döntenének

A főpolgármester a kormány meghátrálásaként értékelte Schanda Tamás államtitkár szombati bejelentését arról, hogy majd csak 2022 nyarán, vagyis a választások után lesz végleges döntés a Fudan egyetem budapesti campusának építéséről.

Schanda politikai hisztériakeltésnek nevezte a szombati tüntetést - írta az MTI -, mivel az államtitkár szerint még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában - közölte az ITM államtitkára. (Ehhez képest Fudan-törvény készült, az innovációs tárca április 27-én stratégiai megállapodást kötött a Fudan előkészítéséről a kínai egyetem vezetőjével, amely rögzíti a beruházás helyét és méretét, és a kormány hivatalos oldalára is adatokkal, évszámokkal teli tervezet került fel a Fudanért felelős Palkovics László prezentációja alapján. Ebben a Fudan 17 hektáros telkének árán kívül a beruházás költségét 440 milliárd forint plusz áfára becslik - a szerk.)

Karácsony szerint a szombati tüntetés, az elindított társadalmi konzultáció és az ellenzék közös fellépése megtette a hatását, a kormány visszakozott a Fudan-ügyben - számolt be Karácsony Gergely szombati sajtótájékoztatójáról az RTL Híradó.

Magyarország az Európai Unió és az Észak-atlanti szövetség tagja, és ezek értékalapú szövetségek, minket egy világ választ el a kínai világfelfogástól az emberi jogok vagy a társadalmi szolidaritás területén - mondta a főpolgármester, aki szerint a világnézeti különbségek ellenére is lehet - pragmatikus - együttműködés Magyarország és Kína között, "hisz tudjuk, Kína milyen meghatározó szereplője a világgazdaságnak".

Karácsony: nem a kínaiak ellen tüntettünk

"Nem csak a kínai kommunista egyetem ellen és a Diákvárosért tüntettünk. De kiálltunk sok milliárd forintnyi közpénz lenyúlása ellen. Kiálltunk Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen. Vagyis nem a kínai emberek ellen, hanem a saját hazánkért, a saját önbecsülésünkért álltunk ki" - írta szombati posztjában Karácsony Gergely.