Közérdekű adatkérésben kikértem, hogy a fóti gyermekotthonban élő gyerekeket pontosan hova tervezik vinni - kit, hova, mikor, és mi a szakmai terv. Az EMMI-től az az elképesztő válasz jött, hogy a fóti gyermekek elhelyezése "döntés megalapozását szolgáló adat", és mint ilyen, 10 évig titkos. Mivel nyilvánvalóan megszületett már a döntés, csak titkolják, pert indítok az EMMI ellen - írja Facebook-posztjában a független képviselőként politizáló Szél Bernadett.

Az ügy előzménye, hogy 2017. januárjában a kormány bejelentette, úgy döntött, hogy a befogadó szemlélet érvényesítése érdekében a gyermekváros 2018 közepén befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. A gyermekekről és az ott lévő 150 dolgozóról gondoskodni fognak. A bezárásról azóta kiderült, hogy idén nyárig valósul meg, a gyerekvédelmi feladatok egy részének ellátását a Zalaegerszegen és Kalocsán európai uniós forrásból megvalósuló új, korszerű férőhelyek garantálják majd. Ezen kívül Aszódon és Budapesten helyezik el a fóti gyerekeket.

Szél Bernadett szerint viszont két hónappal a bezárás előtt komoly gondok vannak. "Az aszódi helyszín egy düledező romhalmaz, oda se gyermek, se más nem költözhet, a többi helyszínre meg várólista van és különben sem tudtak semmit a vezetők" - írta bejegyzésében, melyben hangot annak a nézetének, hogy "láthatóan azt hiszi a kormány, azt csinál, amit akar és mindezt titokban, sötétben és csendben megteheti".