Tíz év alatt duplájára nőtt a magánegészségügyi szolgáltatások finanszírozása itthon. A Magyar Nemzeti Bank friss jelentéséből az derült ki, hogy az elmúlt 10 évben ezek a kiadások több mint duplájára nőttek, egészen pontosan 10 milliárd forintról 22 milliárdra.

Magyarországon az egészségügyi kiadások közel harmada származik magánforrásból. Ezek közül pedig vezető helyen szerepel a fogászati ellátás, amely szolgáltatások igénybevételére a legtöbben a magánt választják.

Ennek oka egyrészt az, hogy az államiban sincs minden szolgáltatás ingyen, mindössze a következők:

  • sürgősségi fogorvosi ellátások,
  • szűrővizsgálatokon való részvétel,
  • góckutatás (csak szakorvosi beutalóval),
  • alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek ellátása,
  • fogmegtartó kezelések,
  • fogsebészeti beavatkozások,
  • fogkőeltávolítás,
  • ínyelváltozások ellátása.

Életkortól és egészségügyi állapottól is függ egyébként az ingyenesen igénybe vehető ellátások köre.

A TB-kártyát és lakcímkártyát ne hagyja otthon, mert anélkül még időpontot sem tud kérni.

Ahogyan a piaci szereplők bármelyikénél, úgy a fogászatban is a működési költségek emelkedése szükségszerűen magával hozta a kezelések árának emelkedését is.

Van másik lehetőség – a magán fogorvosok

A KutatóCentrum februári felmérése alapján a magyarok többsége szerint kritikus állapotban van az egészségügy, pont emiatt döntenek sokan úgy, hogy nem is próbálkoznak az ingyenesnek nevezett állami ellátással – ami egyébként nincs is teljesen ingyen, hiszen társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) vonnak mindenkinek a jövedelemből, amelyet többek között az egészségügyi ellátások működtetésére használnak fel.

Közben a helyi tb-finanszírozott praxisok hónapról hónapra élnek, nem tudnak tartalékot képezni. A rendelők költségei az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, ezt pedig nem vette figyelembe a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Több ellátóhely meg is szűnhet.

A magánellátás inkább anyagilag fáj, mint fizikailag

Az az általános tapasztalat, hogy a magánfogorvosi ellátások kíméletesebbek, kevésbé fájdalmasak, tartósabbak és az orvosok is körültekintőbben dolgoznak.

Az áremelés oka lehet az, hogy

  • a működési kiadások (többek között a rezsiárak emelkedése miatt is) kiugróan megemelkedtek,
  • nemcsak a működési, hanem az alapanyagok beszerzési költsége is drágult,
  • előtte pedig a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági válság is rányomta a bélyegét a területre.

Implantációs eljárásoknál nem meglepő módon a sterilizálás a legköltségesebb része a kezelésnek.

Magyarország idén is népszerű fogászati turisztikai célpont maradt, ráadásul egyre több olyan hely van, ami kifejezetten a külföldi páciensekre specializálódott. Utánajártunk és mi is több olyan oldalt találtunk, ahol az oldal alapértelmezetten angol/német nyelvű és le is írják a pácienseknek, hogy miért érdemes itt elvégeztetni a kezelést.

A legtöbben egyébként a környező országokból érkeznek hazánkba – elsősorban esztétikai – fogkezelésre. A legnépszerűbb úti cél körükben Budapest, a nagyobb városok és persze a Balaton.

Nem is járunk túl gyakran

Az ajánlások szerint, ha semmi problémát nem tapasztalunk, akkor is évente legalább egyszer el kell menni kontrollvizsgálatra, a számok azonban arról árulkodnak, hogy nem tartjuk be ezt az íratlan szabályt.

A fogorvosi látogatások száma évente (2020)
A fogorvosi látogatások száma évente egy lakosra vetítve (2020).
Kép: Eurostat

Az Eurostat 2020-as adatai szerint mindössze 0,35 az éves vizsgálatok száma egy főre vetítve. Csak összehasonlításként, az EU-s átlag bőven évi egy látogatás felett van. A legtudatosabb ország egyébként Hollandia (2,5 vizit/évvel), a sereghajtó pedig Ciprus és Románia.

Hazánk a harmadik helyen áll, csak hátulról.

Ennyit kell perkálni

A csiszolás, tömés, receptírás és a röntgen is 6-8 ezer forintba kerül a legtöbb fogászaton, a preventív beavatkozások közül már vannak drágábbak is (akár duplája), ilyen például az ultrahangos fogkő eltávolítása.

Az esztétikai kezelések ennél sokkal többe kerülnek, 4 budapesti és 4 vidéki fogorvosi rendelő internetes árait vettük alapul.

Ár (Ft)
Fogfehérítés80 000
Fogékszer36 000
Gyökérkezelések30 000 – 70 000
Fogmegtartó kezelések10 000
Tömés20 000 – 40 000
Javítások25 000 – 40 000
Paradontológiai kezelések10 000 – 20 000
Forrás: Napi.hu becslés magán fogorvosi rendelők adatai alapján

A fogpótlásokért több százezret is elkérnek.

  • A kivehetőért még viszonylag kevesebbet kell fizetni, a legtöbb helyen 200 ezer forintból kijön a teljes protézis.
  • A fix verzió azonban akár kétszer, vagy háromszor ennyibe is kerülhet. A pénztárcabarátabbak árai 300 ezer körül mozognak, de akad 600 ezer forintos is, sőt a legdrágábbak már milliós tételek.

Nem szabad megfeledkezni a javításokról sem, foganként 40-50 ezerbe is kerülhet egy kapocspótlás, vagy törés javítása.

A fogszabályozás ingyenes is, meg nem is

A fogorvosi munka ingyenes, de a fogszabályozó készüléket ki kell fizetni. Részletek a fogszabályozás útvesztőjéről ITT.

A fogszabályozás ára a magánellátásban a porcelán korona árszintjéhez igazodik – 150 ezer és 3 millió közötti árakat találtunk a fővárosi és vidéki kínálatban egyaránt.

Kérdés már csak az, hogy az árakat látva, ki az, aki tényleg megengedheti magának, hogy elmenjen fogorvosi magánrendelésre akár évente többször is?