A TVK mentesítés első lépcsőjében 2012 júliustól a szívinfarktus, és az elzáródásos sztrók került ki a limit alól.  Az új szabályozás szerint a vérzéses sztrók, a kiterjedt égéssebészeti ellátás, az emésztőrendszeri vérzések ellátásának egyes fajtái, az 1500 gramm alatti koraszülöttek PIC3 szintű ellátása, valamint a szívtranszplantáció előtti kivizsgálás és a gyermekkori akut leukémia ellátását nem korlátozza a teljesítmény limit.

A lépés nem jár új forrásbevonással, a mintegy hatmilliárdos keretbe (tavaly ugyanennyit fordítottak erre az egészségügyi szolgáltatók) azok a pénzek kerültek, amelyeket a kórházak tavalyi jelentései alapján elvontak és egy központi alapba helyezték, hogy korlátozások nélkül, innen fedezzék az ellátást. A vastagbélszűrési program során kiszűrt betegek kezelését 132 millió forintos uniós forrás biztosítja, így lényegében ez a betegcsoport is TVK mentes ellátásra számíthat.

A finanszírozási változások sorába tartozik, hogy megemelték a krónikus szorzók összegét, a megszűnt szanatóriumi ellátás helyett megalkották a természeti gyógytényezők felhasználásával végzett krónikus ellátás fogalmát. Utóbbi finanszírozására az ellátók a szakmai kollégiumok támogatásával pályázhatnak, a nyertesekkel az OEP szerződik. A finanszírozás fedezete az E-alapban 5 milliárd forinttal szereplő fejlesztési keret, amely az uniós fejlesztések eredményeként belépő többletkapacitások finanszírozására is szolgál. Az év közben felmerülő, esetleges finanszírozási feszültségek enyhítésére 100 millió forint miniszteri keret áll rendelkezésre.