Korábban soha nem látott mértékben, átlagosan 8 százalékkal csökkentek az uniós háztartások fogyasztási kiadásai 2020-ban a megelőző évhez képest – írja az Eurostat kutatására hivatkozva a hvg.hu.

A helyzetet főleg a járvány okozta, mivel a távolságtartási intézkedések, az emberek szabad mozgásának, illetve a nem létfontoságú vállalkozási tevékenységek korlátozása is hatással volt a háztartások fogyasztására. Nem meglepő, hogy 2020-ban az összes tagállamban csökkent a háztartások fogyasztása, a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal Máltán. A horvát, a spanyol, a görög háztartások is 15 százalék fölötti fogyasztás-visszaesést szenvedtek el. A lista élén Szlovákia és Dánia állnak 2 százalék körüli visszaeséssel, őket Litvánia és Lengyelország követik - írja a portál. 

A magyar háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal zsugorodott, ez a régióban a legnagyobb visszaesés, de uniós szinten az átlag körül mozog. 

Nem meglepő módon a fogyasztási kiadások is másra irányultak a járvány évében: kevesebbet költöttek a karantén alatt az európai háztartások ruhára, míg többet kommunikációra.

Az életszínvonal mérésének mutatójaként használt mérőszám, amely a háztartások fogyasztását vizsgálja azt mutatja, hogy miközben a magyar háztartások uniós összehasonlításban relatíve jól vészelték át 2020-at, ez annak köszönhető, hogy már eleve rossz helyzetben voltak a többi tagállam adataival összehasonlítva. Az Eurostat szerint az egyetlen ország van az EU-ban, ahol kevesebbet költenének a háztartások: Bulgária. 

A magyar háztartások egy főre jutó kiadása euróban számolva 6680 volt, ami még a román háztartásokétól is elmaradt. Az euróalapú összehasonlítást árnyalja, hogy itthon forintban fizetünk, azonban ha a kiadásokat vásárlóerő-paritáson számoljuk - amely kiküszöböli az egyes országok árszínvonalai közti különbségeket - akkor is a magyar háztartások az utolsó előttiek a bolgárokat megelőzve.

Viszont ez nem is a járvány hatása: 2014 óta már Románia is megelőzi Magyarországot.