Ha lesz rá uniós támogatás, akkor négy és öt számjegyű főutak felújítására legalább 144 milliárd forintot fordíthat a Magyar Közút - elemzi a hivatalos adatokat a Világgazdaság. Ebből 620 kilométeren újíthatják meg az útburkolat. A falusi útalapot 2018 végén hozta létre a kormány azzal a céllal, hogy forrást biztosítson az alsó rendű úthálózat korszerűsítésére. 

Uniós forrásból, ha lesz elegendő, a legtöbb fejlesztés Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében várható a következő időszakban, összesen 86 kilométer, illetve 77 kilométeren tehetik rendbe a mellékúthálózatot a megyékben.

Az idegenforgalom is szempont

Emellett több turisztikailag frekventált régió is ott van a támogatott projektek listáján. A 8116-es Kápolnásnyék–Pákozd összekötő út hét kilométeren kaphat új aszfaltréteget Velence és Sukoró területén.

A Balaton mellett a Tihany területén futó 7117-es összekötő út hét kilométeren, míg a 7303-as Balatonfüred és Aszófő közötti kisebb távon, 815 méteren újulhat meg. Újdonság, hogy Pest megyében már nemcsak hazai, hanem uniós forrásból is indulhat útrekonstrukció.