A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették Európában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatától, amely szerint októberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb. 

A MEKH jelentéséből kiderül, a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára októberben kilowattonként 10,62 eurócent volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb.

Októberben Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Budapestet egyedül Ukrajna előzte meg, ahol még kevesebb, mindössze 2,47 eurócentet, Berlinben 6, 95, a szomszédos Bécsben már 10,74 és leginkább a stockholmi lakosok nyúlnak mélyen a zsebükbe, ugyanis kilowattonként 23,16 eurócentet kell fizetniük.

Megvédjük a rezsicsökkentést

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, a globálisan növekvő energiaárakat a magyar fogyasztók nem veszik észre, ugyanis a rezsicsökkentés egy kedvező árrendszert épített ki az országban - erről még október közepén beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek.

Palkovics akkor Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélését követően azt közölte:

 

noha az Európai Unió folyamatosan kritizálja a magyar energiaár-rendszert, Magyarország az energiaárak ingadozását kihasználva gázellátásához tartalékot képez.

Ez a tartalék teszi lehetővé, hogy akár magas energiaárak esetén is a rezsicsökkentés révén a magyar háztartások kevesebbet fizessenek. A kormány azon dolgozik, hogy ugyanez az árrendszer működhessen a távhőkassza esetében is - tette hozzá Palkovics.